Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Zatvorena radilišta na kontinentu, početak poslova razminiranja na jugu

04.01.2016

Obzirom da su vremenske prilike uzrokovale mirovanje poslova razminiranja na kontinentu, krajem ovog, odnosno početkom sljedećeg tjedna započinje realizacija poslova razminiranja na jugu.

Planski su stoga u zadnjem kvartalu prošle godine provedeni postupci javne nabave za razminiranje 5.643.257 četvornih metara na području Zadarske, Šibensko – kninske i Splitsko – dalmatinske županije. Realizacija 14 projekata na jugu u različitim je administrativnim fazama, no za sve njih su, što se tiče HCR-a, ispunjeni uvijeti za potpisivanje ugovora o razminiranju odnosno za uvođenje u poslove.
Ukupna vrijednost poslova koji će se obavljati u prvom kvartalu ove godine na području tri južne županije iznosi 30.770.713,62 kune.

Radilišta, uglavnom projekata financiranih sredstvima EPFRR-a, zatvorena su zbog blagdana, a zbog vremenskih uvjeta i ostaju u tom statusu.
Podsjetimo, krajem rujna prošle godine započela je realizacija projekata razminiranja financiranih u sklopu Programa ruralnog razvoja, Operacija 5.2.2. «Razminiranje poljoprivrednog zemljišta». Riječ je o ukupno deset projekata ukupne površine 25,3 četvorna kilometra na području Karlovačke, Sisačko – moslavačke, Brodsko – posavske, Osječko – baranjske i Ličko – senjske županije, ukupne vrijednosti 172,5 milijuna kuna.

Realizacija svih navedenih poslova na dan 21. prosinac 2015. godine iznosila je 56,76 %.

Pojedinačno, projekti se nalaze u različitim fazama realizacije, od onih koji su u potpunosti dovršeni (Brodsko – posavska i Osječko - baranjska) do još nezapočetih (Ličko – senjska) odnosno projekata koji su na polovici odnosno pred kraj realizacije (Karlovačka i Sisačko – moslavačka).
Razminiranjem poljoprivrednog zemljišta u sklopu Operacije 5.2.2. do 21. prosinca 2015. godine ukupno je pronađeno i uništeno 160 protupješačkih i 14 protuoklopnih mina te 48 komada različitih neeksplodiranih ubojnih sredstava.
Za 2016. godinu planira se 2. faza razminiranja poljoprivrednih površina za sredstva EPFRR-a, za ukupno 25 četvornih kilometara.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO