Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Obilježen završetak razminiranja Vukovarsko – srijemske županije

17.02.2016

U nazočnosti Ante Sanadera, potpredsjednika Hrvatskog sabora, Drage Prgometa, izaslanika Predsjednice RH, Bože Galića, župana Vukovarsko–srijemske županije, vodstva Hrvatskog centra za razminiranje i ostalih uzvanika, u Vukovaru je obilježen završetak razminiranja Vukovarsko -srijemske županije.

Nakon uvodnih obraćanja i kratke prezentacije od strane Tomislava Bana, pomoćnika ravnatelja HCR-a, kojom je predstavljen dugogodišnji proces uklanjanja mina, Dražen Jakopec, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje uručio je potvrdu o razminiranosti županu Vukovarsko – srijemske županije.

Župan Galić istaknuo je kako je zahvaljujući dobroj suradnji s HCR-om i načelnicima općina te uz veliku pomoć Vlade Republike Hrvatske i donatora "učinjena velika stvar". Podsjetio je kako je najviše bilo miniranoga poljoprivrednog zemljišta i šuma, što je bilo važno za pokretanje gospodarstva te da se završetkom razminiranja više ne moraju izdvajati velika sredstva za tu aktivnost, već se Županija može okrenuti razvojnim projektima u poljoprivredi i šumarstvu.

Izaslanik Predsjednice Republike, saborski zastupnik Drago Prgomet u svojem je obraćanju istaknuo kako su minska polja posljedica rata, od kojih često stradaju civili, a današnjim događajem se stavlja točka na jedno takvo zlo i stvaraju preduvjeti gospodarskog oporavka Županije, duboko osiromašene ratom.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader kazao je kako su mine bila ogromna prepreka, posebice za nove investicije, i zato je ovo veliki dan koji treba označiti početak intenzivnog razvoja gospodarstva na ovome području.

Minski sumnjivo područje Vukovarsko – srijemske županije obuhvaćalo je 19 gradova i općina odnosno 63,3% od ukupnog broja gradova i općina Županije.

Tijekom izvršavanja poslova razminiranja ukupno je pronađeno i uništeno 17.797 komada minsko eksplozivnih sredstava, od čega 6.650 komada protupješačkih mina, 11.147 komada protuoklopnih mina te 7.246 komada različitih neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Ukupno je u razminiranje Vukovarsko-srijemske županije investirano oko 819 milijuna kuna, od čega je Državni proračun sudjelovao s 53% u ukupnim sredstvima za razminiranje, nakon čega slijede pravne osobe s udjelom od 20%, Svjetska banka s udjelom od 15% te donatori s udjelom od 12%.

Od minsko eksplozivnih sredstava i neeksplodiranih ubojnih sredstava na području Vukovarsko-srijemske županije od 1996. godine stradalo je 116 osoba, od kojih 41 smrtno.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO