Hrvatski centar za razminiranje

RSS

U Ženevi održan sastanak ravnatelja i direktora nacionalnih protuminskih programa - Potvrda mjesta i kvalitete hrvatskog sustava u međunarodnim okvirima

23.02.2016

Od 16. do 19. veljače 2016. u sjedištu UN-a u Ženevi održan je redovni godišnji sastanak ravnatelja i direktora nacionalnih protuminskih sustava i UN-ovih savjetnika, na kojem su nazočili Hrvoje Debač, ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za razminiranje te MIljenko Vahtarić, pomoćnik ravnatelja HCR-a, za međunarodne odnose.

Kao i svake godine, sastanak je prilika za razmjenu iskustava, spoznaja i znanja u ovom specifičnom području koje se konstantno mijenja i prilagođava uvijek novim geo-političkim i sigurnosnim izazovima. Ove godine sastanak je tako protekao u znaku teške humanitarne krize u Siriji, za koju međunarodna zajednica još uvijek traži adekvatan i učinkovit odgovor. Spomenuta su međutim i brojna druga krizna područja koja počesto ostaju nepravedno zaboravljena u sjeni sirijske krize, kao što su Jemen, Irak, Afganistan, Libija, Somalija, Sudan, Južni Sudan, da spomenemo samo neke. Zajednički nazivnik svim ovim oružanim sukobima i krizama jest upravo nužnost angažmana protuminske zajednice, i to na globalnoj razini jer je razvidno kako samostalni, pa i neki širi regionalni napori, jednostavno ne mogu pružiti dostatan odgovor na kompleksnost ovih sukoba.

Protuminsko djelovanje sa svim svojim sastavnicama (razminiranje; edukacija; pomoć stradalima; zagovaranje; uništavanje zaliha) može pružiti komplementaran odgovor na krizne situacije koje se događaju gotovo na dnevnoj razini diljem svijeta. Štoviše, raduje porast svijesti svih međunarodnih ključnih aktera, poglavito u sustavu UN-a, kako protuminsko djelovanje treba biti sastavni dio svih humanitarnih, mirovnih i sigurnosnih operacija. Jer bez razminiranja i osvješćivanja stanovništva o minskoj opasnosti ne može biti sustavnog i održivog razvoja.

Hrvatsko izaslanstvo održalo je niz susreta i sastanaka s kolegama iz naiconalnih protuminskih centara, od kojih izdvajamo Tursku, Irak i Jordan. U svim razgovorima potvrđena je visoka razina suradnje i međusobnog povjerenja te su dogovoreni konkretni oblici daljnjeg jačanja suradnje.

Hrvatska je također prezentirala ustrojstvo i kapacitete svoga nacionalnog protuminskog sustava kao i projekt upravljanja informacijama u razminiranju (T-IMS), koji je razvijen u okviru projekta TIRAMISU i uspješno testiran upravo u Hrvatskoj. Također smo izvijestili o naporima koje poduzimamo u stvaranju učinkovitog sustava pomoći osobama stradalima od mina i kazetnog streljiva, a posebno je pozitivan odjek imala informacija koju smo objavili tijekom sastanka da je Vukovarsko-srijemska županija očišćena od mina.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO