Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Završeno 1,8 milijuna kuna vrijedno razminiranje Kotar šume kod Petrinje

24.02.2016

U sjedištu HCR-a danas su Hrvatskoj elektroprivredi uručene potvrde o razminiranosti područja Kotar šume kod Petrinje, ukupne površine 294.322 četvorna metra. Ukupna vrijednost poslova razminiranja područja Kotar šume iznosila je 1,8 milijuna kuna, a iznos je u cijelosti osiguran donacijom HEP-a, koja za 2015. godinu iznosi 2 milijuna kuna.

Donacija HEP-a tako je Hrvatskom centru za razminiranje omogućila uspješno razminiranje dva projekta - Kotar šuma, X. dio (tlocrtne površine 229.322 m2) te predjela Vrebčevac (tlocrtne površine 65.000 m2). Hrvatska elektroprivreda aktivno sudjeluje u projektima humanitarnog razminiranja od 1998. godine. U razminiranje vlastitih objekata HEP je investirao 65 milijuna kuna, dok od 2011. godine donira sredstva Hrvatskom centru za razminiranje za projekte razminiranja, sukladno. Do danas je Hrvatskom centru za razminiranje HEP donirao ukupno 10,2 milijuna kuna.

„Mnogi elektroenergetski objekti Hrvatske elektroprivrede i stotine kilometara električne mreže također su za vrijeme ratnih zbivanja bili izloženi miniranju. Stoga je HEP ubrzo nakon završetka Domovinskog rata, ulagao značajna sredstva u razminiranje svojih objekata mreže, ali i u podržavanje rada Hrvatskog centra za razminiranje. Izuzetno smo ponosni što smo od 2011. godine najveći pojedinačni donator domaćih HCR-a te sam uvjeren kako će naša suradnja i dalje biti uspješna.“, istaknuo je Matija Horžić, direktor Termoelektrane-toplane Sisak.

Dražen Jakopec, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje, zahvalio je predstavnicima Hrvatske elektroprivrede na dugogodišnjoj uspješnoj suradnji, napomenuvši kako je HEP jedini investitor poslova razminiranja, koji je po uklanjanju minske zagađenosti vlastite infrastrukture ostao u sustavu kao donator sredstava za razminiranje i to kao najveći pojedinačni donator od domaćih pravnih osoba.

HCR je u 2015. godini Planom humanitarnog razminiranja utvrdio nastavak sustavnog razminiranja područja Kotar šume, započetog u 2014. godini, kao područja od sigurnosnog značaja, obzirom na velik broj minskih stradavanja i značajan broj postavljenih minsko-eksplozivnih zapreka. Naime, na području Kotar šume zabilježeno je čak 19 minskih incidenata u kojima je stradalo 33 osobe, od kojih 13 smrtno.
Realizacijom dvaju projekata pronađeno je i uništeno čak 357 minsko eksplozivnih sredstava, uglavnom protupješačkih mina. Tako je na svakih 800 četvornih metara razminirane površine pronađeno jedno eksplozivno sredstvo, što je daleko više iznad prosjeka.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO