Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Završeno je razminiranje poljoprivrednih površina na području Brodsko-posavske županije financirano iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020.

25.02.2016

Povodom završetka projekta razminiranja poljoprivrednog zemljišta na području Brodsko-posavske Županije, Ministarstvo poljoprivrede, Ured za razminiranje Vlade RH i Hrvatski centar za razminiranje organizirali su završnu konferenciju na kojoj su predstavljeni rezultati projekta i prezentirane mjere Programa za ruralni razvoj Republike Hrvatske 2014.-2020.

Konferencija je održana 25. veljače 2016. u Gornjim Bogićevcima. Započela je obilaskom terena na poligonu u Širincima, a nastavila se prezentacijom rezultata projekta u općinskoj zgradi.
Konferenciji su nazočili predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ureda za razminiranje Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog centra za razminiranje, te predstavnici općina i Županije brodsko-posavske.
Podsjetimo, Europska komisija odobrila je Hrvatskoj 75 milijuna eura za razminiranje poljoprivrednog zemljišta kroz Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020. u okviru mjere 05 “Obnavljanje poljoprivrednog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti“, podmjere 5.2. „Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima“, operacije 5.2.2. „Razminiranje poljoprivrednog zemljišta“.
Sredstva potpore osigurana su iz proračuna Europske unije i državnog proračuna Republike Hrvatske, od čega Europska unija kroz Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj sudjeluje s 85 % udjela, a Republika Hrvatska s 15 % udjela.
Ukupna razminirana poljoprivredna površina u Brodsko-posavskoj županiji iznosi 857,425 m², a preostala površina minski sumnjivih područja na prostoru Županije procjenjuju se na 2,3 km² te se uskoro očekuje i realizacija razminiranja navedenog prostora, odnosno rješavanje minskog problema Brodsko - posavske županije u cijelosti.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO