Hrvatski centar za razminiranje

RSS

„Travanj - mjesec zaštite od mina“ 4. travnja – Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju

01.04.2016

Opća skupština Ujedinjenih naroda je na svom 60. zasjedanju u prosincu 2005. godine donijela Rezoluciju o pomoći u protuminskom djelovanju kojom se 4. travnja proglašava Međunarodnim danom svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju.
To je učinjeno zbog ogromnih humanitarnih i razvojnih problema koje uzrokuje prisustvo mina i eksplozivnih ostataka rata, što ima ozbiljne i dugoročne socijalne i ekonomske posljedice za stanovništvo zemalja ugroženih minama i eksplozivnim ostacima rata i ozbiljne prijetnje koje mine i eksplozivni ostaci rata predstavljaju za sigurnost, zdravlje i živote lokalnog civilnog stanovništva. Ove se godine taj dan obilježava deseti put, ne samo u Hrvatskoj, već svugdje u svijetu.

Hrvatski centar za razminiranje od 2002. godine organizira akciju "Travanj - mjesec zaštite od mina" s namjerom prevencije minskih stradavanja. Niz analiza i dalje pokazuju da ljude treba podsjećati na prisutnu opasnost. Cilj kampanje koja se provodi u travnju je upozoriti na još uvijek postojeću opasnost, te senzibilizirati javnost na probleme koje mine donose, od ekonomskog razvoja do stradavanja i stalne brige za žrtve mina uz podsjećanje stanovništva na odgovorno ponašanje. Edukacija se provodi tijekom cijele godine u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, Hrvatskim Crvenim križem te nevladinim sektorom.

Razne aktivnosti edukacije o opasnostima od mina, jednako kao i obilježavanje minski sumnjivog područja, mogućnost uvida u minsku situaciju dostavom karata i CD-a te korištenje minsko-informacijskog portala HCR-a, pozitivno utječu na prevenciju minskih incidenata, ali zahtijevaju i dodatne aktivnosti upoznavanja javnosti i medija s aspektima protuminskog djelovanja. Očita je potreba i važnost provođenja edukacije o opasnostima od mina i to primjenjujući one metode koje su primjerene određenom kontekstu i ciljanoj skupini: djeci, poljoprivrednicima, lovcima, ribolovcima, planinarima, vatrogascima i drugima. Tako se svakoj skupini pristupa kroz poseban medij i primjeren edukativni materijal bilo putem medijske kampanje, edukativnih slikovnica, letaka, plakata ili TV i radio spotova.
Hrvatski centar za razminiranje i ove godine provodi pojačanu medijsku kampanju koja počinje u mjesecu travnju s ciljem edukacije i podizanja opće svijesti o opasnostima od mina.

Od 1996. godine do danas 586 osobe su stradale od mina, od toga 200 osoba smrtno.

Najugroženije skupine su stanovnici minski zagađenih prostora koji svakodnevno živeći s tom opasnošću, ponekad zanemaruju mjere opreza ili primorani egzistencijalnim problemima riskiraju svoje i tuđe živote ulazeći u minski sumnjive prostore.
Dolaskom proljeća ljudi se okreću poljoprivrednim aktivnostima, često zaboravljajući ili zanemarujući da su polje, šuma ili livada zagađeni minsko-eksplozivnim sredstvima.

Zbog toga se putem elektronskih medija, vijesti i priloga u tiskovnim medijima, emitiranjem radio spotova tijekom travnja nastoji stanovništvo ugroženo minskom opasnošću pravovremeno podsjetiti na pravilne oblike ponašanja u blizini minski sumnjivog prostora.
Stoga naglašavamo poruke o ponašanju u minski sumnjivim područjima:
NE ULAZITE U MINSKI SUMNJIVA PODRUČJA!
POŠTUJTE ZNAKOVE OPASNOSTI!
UKOLIKO PRONAĐETE SUMNJIV PREDMET, NI U KOM SLUČAJU GA NE DIRAJTE VEĆ TO PREPUSTITE STRUČNJACIMA –NAZOVITE BROJEVE 192 ILI 112!
BUDITE SVJESNI MINA!
BUDITE SVJESNI MINSKE OPASNOSTI!

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO