Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Obilježen dovršetak općeg izvida

22.12.2004

Danas je Hrvatski centar za razminiranje prigodnim predblagdanskim domjenkom obilježio dovršetak provođenja općeg izvida, jedne od temeljnih zadaća u ovoj godini. Domjenku su, osim zaposlenika HCR-a, prisustvovali članovi Savjeta HCR-a, županijski koordinatori za razminiranje, koordinatori za razminiranje iz javnih poduzeća, predstavnici lokalnih medija i drugi gosti. Bila je ovo prigoda da se javno pohvale i nagrade zaposlenici HCR-a koji su se posebno istaknuli pri terenskom dijelu provođenja općeg izvida, te su tako iz Podružnice Osijek nagrađeni Jadranko Pavlić, Anto Jurić, Robert Udovičić i Marinko Tomšić, iz Podružnice Zadar Ivica Tičinović, Tomislav Cvetko i Ivan Šimović, a iz Podružnice Karlovac nagrađeni su Mario Krapinec i Darko Baranašić.

Ravnatelj je tijekom kratke prezentacije podsjetio nazočne na najznačajnije aktivnosti provođene od strane HCR-a u protekloj godini. Tijekom 2004. godine realizirano je preko 260 projekata pretraživanja i razminiranja ukupne površine oko 35 km2, doneseno je 10 Standardn ih operativnih postupaka, Podružnica Osijek prese lila se u nove prostorije. U ovoj godini osamostalila se tvrtka HCR-CTRO (Centar za testiranje, razvoj i obuku), te je otvoren poligon Cerovac namijenjen testiranju i provedbi svih vrsta obuke za potrebe humanitarnog razminiranja, a također je provedena i godišnja provjera značajki strojeva za razminiranje.
U travnju ove godine u Šibeniku je održano međunarodno savjetovanje, na kojem je prezentiran hrvatski sustav razminiranja koji je u međunarodnoj zajednici prepoznat kao vrlo uspješan.
Intenziviran je rad na edukaciji o opasnostima od mina, te su provedene razne edukativne akcije, kao što su kulinarski show «Kuhačom protiv mina», Edukativna bilježnica koja je podijeljena svim učenicima prvih razreda osnovnih škola na području cijele Hrvatske, održan je humanitarni koncert u koncertnoj dvorani «Vatroslav Lisinski», a HCR je bio prisutan i na svim tematskim priredbama održanim na Zagrebačkom velesajmu, počev od Jesenskog sajma nadalje. To su samo neke od akcija koje su provođene s ciljem edukacije stanovništva o minskom problemu, a istovremeno su i prikupljana sredstva za razminiranje.
Temeljem rezultata općeg izvida pripremljen je prijedlog Nacionalnog programa protuminskog djelovanja 2005.-2009. godine, kojim su definirane smjernice rada HCR-a tijekom sljedećih pet godina.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO