Hrvatski centar za razminiranje

RSS

13. Međunarodni simpozij i sajam opreme "Protuminsko djelovanje 2016."

26.04.2016

Ured za razminiranje Vlade RH, Hrvatski centar za razminiranje (HCR) i HCR-Centar za testiranje, razvoj i obuku d.o.o. (HCR-CTRO) već tradicionalno zajednički organiziraju 13. međunarodni simpozij i sajam opreme „Protuminsko djelovanje 2016.“, koji se održava u Biogradu, od 26. do 29. travnja 2016. godine.
Kao i svih dosadašnjih godina, skup je zamišljen kao praktična i otvorena platforma za razmjenu teorijskih spoznaja i znanstvenih iskustava na području protuminskog djelovanja. Namjera organizatora je ponuditi stručnjacima, znanstvenicima i zainteresiranoj javnosti priliku da problematiziraju naučene lekcije i kroz interaktivni pristup temama potaknu proces promišljanja primjenjivih rješenja u jednom izuzetno dinamičnom području kao što je protuminsko djelovanje.

U dobroj tradiciji našeg Simpozija kao krovnoga svjetskog skupa u problematici protuminskog djelovanja, osigurali smo preduvjete za razmatranje svih sastavnica ove globalno važne teme. Sudionici će stoga osim uvida u razvoj i primjenu novih tehnologija, opreme i metoda, kao i kroz izlaganje i prezentaciju opreme, imati priliku upoznati se s jednako značajnim, i što je još važnije, komplementarnim područjima kao što su programi socio-ekonomske rehabilitacije i reintegracije osoba stradalih od mina i kazetnog streljiva, kojima je krajnji cilj potpuna integracija tih ljudi u svoje zajednice kao punopravnih i jednako vrijednih članova. Riječi će naravno biti i o trendovima na području edukacije o minskoj opasnosti, koja je zapravo ključna stavka u sprječavanju da do stradavanja uopće dođe.
S obzirom da smo itekako svjesni činjenice kako je u jednom ovako propulzivnom području nužno držati korak sa svjetskim trendovima, uveli smo dodatni praktični dan u program Simpozija u kojem će na radilištu razminiranja biti prikazane metode i postupci razminiranja, kontrola kvalitete te oprema i sredstva koja se mogu koristiti za pronalazak MES-a i NUS-a. Pokaznu vježbu pak iskoristit ćemo za prikaz najnovijih tehnologija koje nude projekti TIRAMISU i D-BOX, kao i novosti koje donosi suvremeni razvoj na području robotike.

Zaključno, već šestu godinu za redom na Simpoziju će se paralelno održavati i radionica Međunarodnoga naprednog robotičkog programa IARP HUDEM 2016.

NOVOSTI

15. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2018.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
411,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO