Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Potpisivanje sporazuma o suradnji u protuminskom djelovanju između Hrvatskog centra za razminiranje i Armenskog centra za humanitarno razminiranje i stručnost

27.04.2016

26. travnja, 2016., Biograd - u okviru 13. Međunarodnog simpozija i sajma opreme "Protuminsko djelovanje 2016." koji se održava od 26. do 29. travnja 2016. godine u Biogradu, Hrvatski centar za razminiranje (HCR) i Centar za humanitarno razminiranje i stručnost Republike Armenije (CHDE) potpisali su Sporazum o suradnji na području protuminskog djelovanja. Navedenim Sporazumom ugovorne strane obvezale su se na međusobnu potporu i razmjenu znanja te definirale planove i aktivnosti buduće suradnje.
Potpisani Sporazum rezultat je višegodišnje, uspješne suradnje između HCR-a i CHDE-a koja se intenzivirala krajem 2014. godine, kada su zaposlenici armenskog centra posjetili Republiku Hrvatsku. Tom prilikom posjetili su i pogone tvrtke DOK-ING te izrazili interes za njihove strojeve za razminiranje kao i za hrvatski zakonodavni okvir za protuminsko djelovanje.
Suradnja je nastavljena 2015. godine kada su u Armeniji delegaciju HCR-a i HCR-CTRO-a ugostili direktor CHDE-a i suradnici. Navedenim posjetom, hrvatska delegacija je upoznata sa svim aspektima protuminskog djelovanja kojeg provode kolege iz Armenije, organizacijskom strukturom CHDE-a te kapacitetima Ejmiatsin Centra za trening i edukaciju. Razmjena iskustava i potencijalnih mogućnosti suradnje nastavljena je radnim sastankom s g. Lilianom Salaru, programskim menadžerom za političko-vojne programe pri Uredu OESS-a u Erevanu, a sve navedeno rezultiralo je sastavljanjem i potpisivanjem Nacrta Sporazuma o suradnji između HCR-a i CHDE-a.
Osim spomenute stručne suradnje, prijateljski odnos proširen je i prijedlogom CHDE-a, uz potporu visokih predstavnika vlasti Republike Armenije, za donacijom spomenika, koji bi kroz simboličnu, povijesnu poveznicu armenskog podrijetla Sv. Vlahe trebao biti postavljen u Gradu Dubrovniku.
Krajem 2015. godine HCR je ponovno ugostio predstavnike iz Armenije, prilikom čega su održani razgovori s predstavnicima vlasti grada Dubrovnika te su definirani planovi buduće, stručne suradnje, odnosno potpisivanje službenog sporazuma

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO