Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Predaja čeka za razminiranje Tordinaca

26.01.2007

Izvršni direktor Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham) Damir Vucić uručio je danas tijekom prigodne svečanosti u zgradi osnovne škole u Tordincima kod Vinkovaca ček u iznosu 139.636,56 USD ravnatelju Hrvatskog centra za razminiranje Otu Jungwirthu za razminiranje minskog polja u blizini tordinačke osnovne škole. Riječ je o sredstvima prikupljenima na humanitarnoj priredbi "Noć tisuću večera", koja je u travnju 2006. održana u zagrebačkom hotelu Westin u organizaciji Američke gospodarske komore i uz potporu vlada SAD-a i Kanade te brojnih sponzora. Tim je sredstvima predviđeno razminiranje minskog polja, površine 49.610 m2, koje se nalazi u neposrednoj blizini osnovne škole u Tordincima.


Tom prigodom Damir Vucić je izjavio da je projektom "Noć tisuću večera" koja se u
Hrvatskoj provodi već pet godina, do sada za razminiranje donirano 360.642 dolara, čime je omogućeno uklanjanje opasnosti od mina s oko 213.184 m2 minski sumnjivih površina. Zahvalivši na doniranim sredstvima s "Noći tisuću večera", ravnatelj HCR-a Oto Jungwirth naveo je da se u Hrvatskoj pod minama još nalazi oko 1.044 km2 prostora na 12 županija, u kojima živi četvrtina stanovništva Hrvatske.
Svečanosti su bili nazočni i veleposlanici SAD-a i Kanade u RH Robert Anthony Bradtke i Thomas Marr koji su izrazili zadovoljstvo što su vlade njihovih zemalja prepoznale potrebu pomoći Hrvatskoj u uklanjanju opasnosti od mina. Nazočne svečanosti pozdravili su i načelnik općine Tordinci Josip Maletić i vukovarsko-srijemske župan Božo Galić.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO