Hrvatski centar za razminiranje

RSS

PRIOPĆENJE HRVATSKOG CENTRA ZA RAZMINIRANJE - reakcija na navode s jučerašnje konferencije za novinare održane u Hrvatskom saboru

11.05.2016

Na konferenciji za novinare održanoj 10. svibnja 2016. godine u Hrvatskom saboru, od strane pirotehničara javno je izrečeno niz optužbi na račun HCR-a i njegovih djelatnika, radi kojih je ravnatelj HCR-a Ministarstvu unutarnjih poslova, Upravi za upravne i inspekcijske poslove uputio zahtjev za žurnim ispitivanjem iznesenih tvrdnji kroz provedbu upravnog i inspekcijskog nadzora u svrhu utvrđivanja okolnosti te pokretanja prekršajnih odnosno kaznenih postupaka.
Izjava pirotehničara, da iza njega ostaju mine ima težinu priznanja o počinjenjenju kaznenog djela protiv opće sigurnosti, posebice jer se radi o ovlaštenoj, educiranoj i stručnoj osobi koja je ustvrdila da svoj posao izvršava nekvalitetno, a posljedice nekvalitetnog obavljanja poslova razminiranja ne treba posebno obrazlagati.
U sumnju je doveden kredibilitet čitavog sustava i opasno je narušeno uvjerenje građana u sigurnost korištenja razminiranih površina. Također, narušen je i dignitet struke i svih onih pirotehničara koji poslove razminiranja obavljaju stručno i savjesno.
Sustav kontrole kvalitete obavljanja poslova razminiranja proveden od strane djelanika Hrvatskog centra za razminiranje (nadzor u tijeku, završni nadzor) omogućava visoku razinu sigurnosti korisnicima razminiranog prostora prema svim hrvatskim i međunarodnim standardima te se novim zakonskim propisom podiže na veću razinu.


RAVNATELJ HCR-a

Priopćenje u vezi s aktualnom situacijom u protuminskom djelovanju u Hrvatskoj možete pogledati ovdje

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO