Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Program razminiranja na područjima pogođenim poplavama – Osječko-baranjska županija (IPA 2011) – završna konferencija

20.05.2016

Svečanom Završnom konferencijom u Osijeku obilježen je završetak projekta pod nazivom «Program razminiranja na područjima pogođenim poplavama – Osječko-baranjska županija» financiranog sredstvima Europske unije u okviru programa IPA komponenta I - Pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2011. godinu. Ovim Projektom u Osječko-baranjskoj županiji razminirano je 4,3 km2 minski sumnjivog područja. Ukupna vrijednost cjelokupnog Projekta iznosi 29.981.080 kuna.

Europska unija financirala je Projekt s 24.939.714 kuna, a ostatak od 5.041.367 kuna Republika Hrvatska sredstvima državnoga proračuna. Korisnik Projekta je Hrvatski centar za razminiranje.

Osječko-baranjska županija ima 61,5 kvadratnih kilometara minski sumnjivoga područja, koje se proteže kroz 14 gradova i općina. Ovaj Projekt obuhvatio je dva projekta razminiranja na području Osječko-baranjske županije čijom realizacijom je razminirano ukupno 4.268.845 m2 minski sumnjivih površina unutar inundacijskog pojasa rijeke Drave koji obuhvaća šumske površine, prosjeke, protupožarne putove i kanale na području općina Jagodnjak, Darda i Petrijevci.

Realizacija ovoga projekta doprinosi poboljšanju gospodarskih i socijalnih prilika na ratom pogođenim područjima, održivom razvoju ruralnih područja te razvoju ruralne ekonomije na području Osječko-baranjske županije. Također, omogućena je bolja provedba preventivnih mjera zaštite od poplava, požara i ekstremnih suša, eksploatacija šumskih površina, a ponajprije sigurnost stanovništa na spomenutim područjima.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO