Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Ugovoreni poslovi razminiranja vrijedni 31,7 milijuna kuna

08.07.2016

U sjedištu Hrvatskog centra za razminiranje potpisani su ugovori o razminiranju ukupne vrijednosti 31.745.052,56 kuna.
Radi se o poslovima razminiranja na području Šibensko – kninske, Sisačko – moslavačke, Ličko – senjske, Osječko – baranjske, Požeško – slavonske te Brodsko – posavske županije ukupne površine 3,4 četvorna kilometra. Svi poslovi predstavljaju prioritete istaknute od strane lokalne zajednice. Posebice se ističe kako će po dovršetku jednog od devet potpisanih ugovora o razminiranju, a koji se odnosi na područje zapadnog dijela Psunja, Brodsko – posavska županija biti u potpunosti očišćena od mina.

Navedene poslove obavljat će gotovo svi kapaciteti pravnih osoba ovlaštenih za razminiranje, a ovisno o veličini područja, realizacija je planirana od 25 do 55 radnih dana.
Poslovima se osigurava puna zaposlenost kapaciteta pravnih osoba ovlaštenih za obavljanje poslova razminiranja.


Inače, u prvoj polovici tekuće godine razminirano, ugovoreno, odnosno u postupcima javne nabave je 57,3 četvorna kilometra minski sumnjivog prostora.

Između ostalog, u postupku nabave su i poslovi razminiranja poljoprivrednih površina koje su pokrenule županije s minskim problemom, kao korisnici potpore iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) za razminiranje poljoprivrednog zemljišta iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020.
Radi se o drugoj fazi Tipa operacije 5.2.2. kroz koju se iz EPFRR-a za razminiranje poljoprivrednog zemljišta osiguralo 210 milijuna kuna.
Prvo javno otvaranje ponuda 12. srpnja 2016. godine održati će Sisačko – moslavačka županija, i to za razminiranje 6,8 četvornih kilometara, procijenjene vrijednosti nabave 45,6 milijuna kuna.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO