Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Nagrada Općine Novigrad

04.08.2016

Općinsko Vijeće Općine Novigrad na svojoj 27. sjednici predložilo je Hrvatski centar za razminiranje za godišnju nagradu Općine Novigrad, zbog izuzetnog doprinosa u razminiranju minski sumnjivog prostora.

Uz izraze iskrene zahvalnosti na dosadašnjoj suradnji kao i na dodijeljenoj nagradi, istu je u povodu dana Općine Novigrad, 04. kolovoza 2016. godine, u ime Hrvatskog centra za razminiranje primio predstojnik Podružnice HCR-a Jug dr.sc. Josip Čerina.

Prema prvoj procjeni minski sumnjivih površina iz 1996. godine koju je izvršio UN, a preuzeo je HCR, na području Općine Novigrad minsko sumnjiv prostor se odnosio na 51 km². Točniji pokazatelji koje je proveo HCR do 2004. godine su ukazivali na opasnost na površini od 28 km². Prvi precizni podaci o opasnosti od mina definirani su općim izvidom 2005. godine te je utvrđena opasnost na površini 7.4 km².

Na području Općine Novigrad razminirano je 8.8 km² kroz 50 projekata, a vrijednost poslova procijenjena je na cca. 90 milijuna kuna. Realizacijom poslova razminiranja pronađeno je 270 protupješačkih mina, 8 protuoklopnih mina i 526 komada različitih neeksplodiranih ubojnih sredstava manjeg i većeg kalibra.

U evidenciji HCR-a zabilježeno je 11 minskih incidenata na području ove općine u kojima su dvije osobe smrtno stradale, a 9 osoba je zadobilo teže tjelesne ozljede. Od 1998. godine, nakon formiranja HCR-a dogodila su se tri minska incidenta u kojima su četiri osobe zadobile teže tjelesne ozljede.

Ove su godine završeni poslovi razminiranja na području Općine Novigrad, a to su zadnje minski sumnjive površine za koje je HCR imao informacije o minskoj zagađenosti.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO