Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Potpisani ugovori o razminiranju poljoprivrednih površina Sisačko – moslavačke županije u vrijednosti 56 milijuna kuna

29.08.2016

Župan Sisačko - moslavačke županije Ivo Žinić, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje Neven Karas te predstavnici izvoditelja, tvrtki COR d.o.o. Požega, RUMITAL d.o.o. Zagreb, DIZ EKO d.o.o. Zagreb, HEKSOGEN d.o.o. Dubrovnik, ISTRAŽIVAČ d.o.o. Nuštar i CAPSULA INTERNA d.o.o. Dubrovnik, potpisali su danas ugovore o razminiranju poljoprivrednih površina Sisačko – moslavačke županije, koji se financiraju bespovratnim sredstvima potpore iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) u iznosu od 85 % ukupne vrijednosti.

Realizacijom šest ugovora ukupne vrijednosti 56.212.882,90 kn, razminirat će se 6,8 četvorna kilometra poljoprivrednih površina na području gradova Gline i Novske (naselja Kričke), općine Gvozd te naselja Madžari, Gora, Košutarice, Novoselci i Bobovac.
Poslovi se planiraju započeti po donošenju odluke o dodjeli sredstava od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju što je posljednji administrativni korak prije započinjanja razminiranja.
Navedene poslove razminiranja izvodit će gotovo sve pravne osobe registrirane za obavljanje poslova razminiranja, a u različitim će razdobljima na poslovima u vršnim danima biti uposlena velika većina od ukupno 660 pirotehničara. Ovisno o veličini projekta poslovi će se izvoditi od 20-150 radnih dana. Do uvođenja izvoditelja u poslove predstoji završni administrativni korak, odnosno donošenje odluke o dodjeli sredstava od strane Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.


Podsjetimo, danas potpisani ugovori rezultat su aktivnosti i zalaganja Ministarstva poljoprivrede i Vladinog Ureda za razminiranje uz tehničku pomoć HCR-a da se u Programu ruralnog razvoja, unutar Mjere M05 stvore uvjeti za utvrđivanje podmjere 5.2. „Potpora za ulaganje u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima“, odnosno tipa operacije 5.2.2. čijim će se izvršenjem razminirati cjelokupno poljoprivredno zemljište Republike Hrvatske.

Razminiranje poljoprivrednog zemljišta za sredstva EPFRR-a provodi se u dvije faze. Prva faza, koja je obuhvaćala razminiranje 25,3 četvorna kilometra minski sumnjivih poljoprivrednih površina na području pet županija, ukupne vrijednosti 172,5 milijuna kuna gotovo je dovršena (99,20%), kao i dio koji se odnosio na područje Sisačko – moslavačke županije koji je obuhvaćao 4 projekta, ukupne vrijednosti 91,2 milijuna kuna, veličine 13,4 četvorna kilometra poljoprivrednih površina, od čega je realizirano 99,54 % poslova.

Druga faza tipa operacije 5.2.2. Programa ruralnog razvoja obuhvaća ukupno 17 projekta razminiranja na području sedam županija, veličine 25 četvornih kilometara, vrijednosti cca. 209 milijuna kuna, od čega se na područje Sisačko – moslavačke županije, odnosi gore navedenih 6 projekata za koje su danas potpisani ugovori.


Sisačko – moslavačka županija ima još 77,7 četvornih kilometara minski sumnjivog prostora, od čega čak 25 % čine poljoprivredne površine, a realizacijom danas potpisanih ugovora poljoprivredne površine Sisačko – moslavačke županije razminirat će se u cijelosti.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO