Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Potpisan ugovor o razminiranju poljoprivrednog zemljišta u Zadarskoj županiji za sredstva EPFRR-a

19.09.2016

U ponedjeljak, 19. rujna 2016. godine u Maloj vijećnici Doma Zadarske županije župan Stipe Zrilić, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec i direktor izvoditelja Miljenko Piršić potpisali su Ugovor o razminiranju poljoprivrednog zemljišta u Zadarskoj županiji vrijedan 7,5 milijuna kuna kojim će se razminirati 715.034 četvorna metra poljoprivrednih površina.

Razminiranje poljoprivrednih površina provest će se na području Općine Posedarje, naselja Slivnica, Vinjerac, Posedarje i Islam latinski, tj. zaselka Gornja Slivnica, području Vlake, Zeleni hrast i naselja Islam Latinski, nadalje na području Općine Zemunik Donji, naselja Zemunik Gornji, zaselaka Banići i Potkosa. Također, razminirat će se i poljoprivredne površine na području Grada Benkovca, naselje Vukšić te područje Vukšanskih njiva i padine brijega Gradina.

Financijska sredstva za razminiranje navedenog područja osigurana su kroz potporu Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR). Prihvatljivi korisnici ove potpore su jedinice područne (regionalne) samouprave na čijem području postoji minski sumnjiva poljoprivredna površina, a dodjeljuje se u obliku bespovratnih financijskih sredstava. Udio javne potpore u prihvatljivim troškovima ulaganja iznosi 100%. Iz proračuna Europske unije osigurava se 85% udjela, a RH iz Državnog proračuna osigurava 15% udjela.
Radi se o tzv. drugoj fazi tipa operacije 5.2.2. Programa ruralnog razvoja koja obuhvaća ukupno 17 projekta razminiranja na području sedam županija, veličine 25 četvornih kilometara, vrijednosti cca. 209 milijuna kuna.
Razminiranjem poljoprivrednog zemljišta u Zadarskoj županiji uklonit će se minska opasnost iz neposredne blizine naseljenih područja, omogućiti sigurno kretanje stanovništva, obrađivanje i korištenje poljoprivrednih i do njih pristupnih površina.

Na području Zadarske županije još je 36,8 četvornih kilometara minski sumnjivog prostora.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO