Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Potpisan Ugovor o razminiranju poljoprivrednih površina u Splitsko-dalmatinskoj županiji

23.09.2016

Danas su u dvorani Splitsko-dalmatinske županije župan Zlatko Ževrnja, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec i izvoditelj radova Zajednica ponuditelja PITON d.o.o. (zastupana po direktoru Bekimu Kurtiju) potpisali Ugovor o razminiranju milijun kvadratnih metara poljoprivredne površine na području Općine Hrvace. Vrijednost ugovorenih poslova iznosi 9.697.352,64 kn bespovratnih sredstava, a razminiranje će se provest na poljoprivrednim površinama na području zaselka Bravčev Dolac u naselju Vučipolje.

Župan Zlatko Ževrnja izrazio je svoje zadovoljstvo što se ovim projektom otvara završna operacija razminiranja područja Splitsko-dalmatinske županije. „Veliki sam optimist i radujem se što ćemo u slijedeće dvije godine našu županiju potpuno očistiti od minsko-eksplozivnih naprava“, kazao je župan.

Ukupni iznos sredstava osiguran je iz Europske unije i Državnog proračuna RH. Europski poljoprivredi fonda za ruralni razvoj (EPFRR) sudjeluje s 85% udjela, a RH s 15%.

Cilj potpore je obnova potencijala poljoprivredne proizvodnje na minski sumnjivim poljoprivrednim površinama. Razminiranjem poljoprivrednog zemljišta u Splitsko-dalmatinskoj županiji uklonit će se minska opasnost iz neposredne blizine naseljenih područja, omogućiti sigurno kretanje stanovništva, obrađivanje i korištenje poljoprivrednih i do njih pristupnih površina.
Potpisivanju Ugovora bio je nazočan i načelnik Općine Hrvace Dinko Bošnjak.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO