Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Razminiranje je prvi preduvjet sigurnosti i razvoja

20.09.2016

Zaklada "Hrvatska bez mina" je 20. rujna 2016. organizirala službeno otvorenje dječjeg igrališta u naselju Slabinja u Općini Hrvatska Dubica. Projekt je realiziran donacijom INA d.d. uz podršku Općine i OŠ "Ivo Kozarčanin" iz Hrvatske Dubice.
Općina Hrvatska Dubica spada u prvu skupinu područja od posebne državne skrbi te obuhvaća naselja: Baćin, Cerovljani, Slabinja i Živaja. Početkom Domovinskog rata cjelokupno područje Općine bilo je teško granatirano topničkim i minobacačkim granatama te minirano u nekoliko predjela protutenkovskim i protupješačkim minama. Stoga je još uvijek prisutna i realna opasnost od neeksplodiranih ubojnih sredstava. Naselje Slabinja proteže se duž lijeve obale rijeke Une, uz državnu granicu s BIH i broji najviše rođene djece u Općini Hrvatska Dubica te do sada nije imalo izgrađeno niti jedno dječje igralište.

Zalaganjem Zaklade i uz hvalevrijednu podrušku tvrtke INA d.d. djeca Slabinje dobila su primjeren i siguran prostor za igru i druženje. Nazočni gosti u svojim su pozdravnim govorima istaknuli potrebu nastavka suradnje između organizacija civilnog društva i tijela državne i lokalne vlasti u realizaciji sličnih projekata koji su usmjereni stvaranju kvalitetnih uvjeta života ljudi, posebno kada je riječ o prostorima od posebne državne skrbi. Pritom nije riječ samo o poslovima razminiranja koji su preduvjet sigurnog života i neometanog razvoja gospodarstva, već i ostalim sastavnicama protuminskog djelovanja kao što su kontinuirana edukacija o minskoj opasnosti, napose djece, i učinkovit sustav pomoći osobama stradalima od mina i kazetnog streljiva. U tom smislu, aktivnosti Zaklade "Hrvatska bez mina" više su nego dobrodošla nadogradnja uslugama koje korisnicima pružaju državna i lokalna tijela, posebno u dijelu provedbe programa psihosocijalne reintegracije u županijama s minskim problemom.

Nakon otvorenja igrališta u Slabinji, u OŠ "Ivo Kozarčanin", za učenike od 1. do 4. razreda organizirana je edukativna predstava "Bembo i prijatelji protiv mina", zamišljena kao edukacijsko-zabavni kolaž glazbenih, pantomimičarskih, plesnih i glumačkih točaka kroz koje se djeci skreće pozornost na sigurno ponašanje u blizini minski sumnjivih područja.
Sisačko-moslavačka županija još uvijek ima 77.4 četvornih kilometara minski sumnjivog područja.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO