Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Hrvatska najuspješnija u čišćenju kazetnog streljiva

12.09.2016

Tijekom Šestog sastanka država stranaka Konvencije o kazetnom streljivu (Ženeva, 5. - 7. rujna 2016.) nevladina organizacija Norveška narodna pomoć (Norwegian People's Aid - NPA) predstavila je drugo izdanje svoje publikacije "Clearing Cluster Munitions Remnants 2016". Riječ je o izvješću u kojem se analiziraju opseg problema u zemljama zagađenim kazetnim streljivom, mehanizmi i procedure koje države koriste pri uklanjanju ovog problema te iznose preporuke za poboljšanja na temelju analize zatečenog stanja. Radi se o publikaciji koja ima posebnu težinu budući da iza nje, osim NPA, stoje Mines Advisory Group i Halo Trust, koje zajedno čine trolist najuglednijih i najvećih organizacija koje se bave protuminskim djelovanjem i svim njenim sastavnicama. U tom smislu, hrvatsko postignuće dobiva dodatan značaj.

Prilikom ocjenjivanja razmatraju se čimbenici poput razumijevanja problema, ciljanog čišćenja, uzimanja u obzir roka za završetak poslova, učinkovitosti primjenjivanih metoda, razina i stabilnost financiranja sredstvima iz državnog proračuna, pravodobnost obavljanja poslova, smanjenje sumnjivog prostora općim, dopunskim i tehničkim izvidom, nacionalnih standarda te izvješćivanja o napretku. Prema navedenoj metodologiji, Republika Hrvatska ostvarila je u 2015. ostvarila rezultat 7.2, što je napredak u odnosu na 2014. kada smo ocijenjeni sa 7.0 (obje godine hrvatski program je jedini opisan kao "dobar"). Naravno, i sami smo svjesni da prostora za napredak uvijek ima pa je tako glavna ovogodišnja preporuka da se usvoji i učini javno dostupnim precizan stateški plan za završetak poslova čišćenja kazetnog streljiva, kao što to nalaže i Konvencija. Hrvatska će pak kao i do sada nastaviti unaprijeđivati sustav protuminskog djelovanja, koji je dodatno osnažen donošenjem Zakona o protuminskom djelovanju (NN, 110/15) budući da Zakon direktno implementira najnovije preporuke Međunarodnih standarda u protuminskom djelovanju (IMAS). U konkretnom slučaju to znači da će se minski sumnjiv prostor moći lakše i brže smanjivati kroz primjenu općeg, dopunskog i tehničkog izvida.

Među općim zaključcima ističe se podatak kako je u 2015. od kazetnog streljiva očišćeno 70 km², od čega daleko najviše u Laosu (41 km²), dok su druge zemlje daleko ispod toga. Pritom je tijekom poslova čišćenja pronađeno i uništeno više od 120 tisuća komada kazetnog podstreljiva. Ovaj podatak zapravo i ne treba čuditi jer je Laos najzagađeniji kazetnim streljivom, a slijede ga Vijetnam, Kambodža, Irak i Libanon. Hrvatska je među zemljama s malom kontaminacijom (2.4 km²), a rok prema Konvenciji za kazetno streljivo do kojeg trebamo završiti poslove uklanjanja kazetnog streljiva je 1. kolovoz 2020.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO