Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Održana jubilarna 15. "Večer za sigurne korake"

11.11.2016

U organizaciji Američke gospodarske komore u Republici Hrvatskoj (AmCham) i Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu u četvrtak, 10. studenoga 2016., u zagrebačkom hotelu Westin, održana je 15. humanitarna priredba pod nazivom "Večer za sigurne korake" (Evening for Safe Steps).

Radi se o tradicionalnoj humanitarnoj priredbi na kojoj se prikupljaju donacijska sredstva za razminiranje u Republici Hrvatskoj, a u dosadašnjih četrnaest godina održavanja ove akcije prikupljeno je 8.56 milijuna kuna kojima je razminirano 850.000 m² minski sumnjivog prostora u sedam hrvatskih županija.

Kao i prošle godine cjelokupan prihod namijenjen je razminiranju minski sumnjivog prostora, ali ove godine na prostoru Karlovačke županije, konkretno posljednjega minski sumnjivog područja kategoriziranog z arazminiranje, uz rijeku Tounjčicu u Općini Tounj. Karlovačka županija, čije je izaslanstvo predvodio župan Ivan Vučić, i sama je donirala ovu vrijednu akciju iznosom od 385.000 kuna. Cijelu večer dodatno je obogatila prezentacija kulturno-povijesnih i prirodnih znamenitosti Karlovačke županije, uz prezentaciju lokalnih OPG-ova i obrtnika te sudjelovanje povijesnih postrojbi Karlovačke županije.

Karlovačka županija još uvijek ima 50.3 četvornih kilometara minski sumnjivog prostora koji je obilježen s 1.139 tabli upozorenja na minsku opasnost, a prije nekoliko dana u Josipdolu je svečano obilježen završetak projekta financiranog sredstvima iz EU fondova kojim su razminirane sve poljoprivredne površine na području Županije.

Inače, ukupno prikupljen iznos donacija na svakoj „Večeri za sigurne korake“ istovjetnim iznosom udvostručuje Vlada Sjedinjenih Američkih Država, koja je od 1999. do danas za protuminsko djelovanje u Hrvatskoj donirala više od 30 milijuna američkih dolara, i to za humanitarno razminiranje, pomoć osobama stradalima od mina i kazetnog streljiva, edukaciju o minskoj opasnosti, kupnju opreme i oznaka minske opasnosti te znanstveno-istraživačke projekte. S druge pak strane, suradnja Hrvatske i SAD-a na vojno-sigurnosnom području sve je bolja i raznovrsnija, pri čemu su oružane snage SAD-a najveći kupac strojeva za razminiranje hrvatske tvrtke DOK-ING, koji slove za najbolje na svijetu.

15. "Večeri za sigurne korake" nazočili su brojni ugledni gosti: Ines Strenja Linić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova; Hrvoje Debač, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske mr.sc. Andreja Plenkovića; Ivica Lovrić, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića; ravnatelj Hrvatskoga centra za razminiranje Dražen Jakopec; veleposlanica SAD-a Julieta Valls Noyes; veleposlanica Australije Susan Cox; veleposlanik Kanade Daniel Maksymiuk; te brojni uglednici iz hrvatskoga javnog i političkog života.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO