Hrvatski centar za razminiranje

RSS

U RACVIAC-u održan 6. Seminar o provedbi Konvencije o kazetnom streljivu

18.11.2016

U sjedištu RACVIAC-a – Središta za sigurnosnu suradnju, u Rakitju pokraj Zagreba, 15. i 16. studenoga 2016. održan je 6. međunarodni stručni skup posvećen problematici kazetnog streljiva. Kao i svih ovih godina, organizatori i partneri u pripremi seminara su Ured za razminiranje i RACVIAC.

Ovogodišnjim, šestim po redu događajem posvećenim problematici kazetnog streljiva, Hrvatska je pokazala ne samo svoju privrženost i predanost humanitarnim postulatima Konvencije o kazetnom streljivu (CCM), kao jednog od najvažnijih humanitarno-sigurnosnih režima, nego je ovaj seminar postao i najdugovječniji stručni skup takve vrste na svijetu.

Ovogodišnji seminar tematski je bio posvećen implementaciji Konvencije, konkretno u smislu ispunjavanja mjera i ciljeva zadanih Akcijskim planom iz Dubrovnika (Sheila N. Mweemba, direktorica Jedinice za podršku provedbe CCM – ISU); iskustvima nizozemskog predsjedavanja Konvencijom i rezultatima Šestog sastanka država stranaka Konvencije (Henk Cor van der Kwast, veleposlanik za razoružanje u Stalnoj misiji Nizozemske pri UN u Ženevi i predsjedavajući 6. sastanka CCM); uklanjanju ostataka kazetnog streljiva u Hrvatskoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini (predstavnici nacionalnih centara za razminiranje RH i BiH te predstavnik programa Norveške narodne pomoći za Srbiju); uništavanju zaliha kazetnog streljiva u Njemačkoj i Italiji (predstavnici ministarstava obrane navedenih zemalja); procesu zbrinjavanja kazetnog streljiva u posjedu OSRH, za što je rok prema Konvenciji 1. kolovoza 2018. (predstavnik MORH-a); i zaključno, studija definiranja područja zagađenog kazetnim podstreljivom KB-1 (predstavnik HCR-a).

Uvodne govore održali su direktor RACVIAC-a, veleposlanik Haydar Berk, v.d. ravnatelj Ureda za razminiranje Hrvoje Debač i veleposlanica Nizozemske u RH Ellen Berends, dok su seminar podržale veleposlanice Australije Susan Cox i Irske Olive Hempenstall te zamjenica kanadskog veleposlanika June Shinagawa i zamjenik talijanskog veleposlanika Daniele Borelli.

Sudionika je bilo dvadesetak, i to iz Albanije, BiH, Srbije, RH, Makedonije, Norveške te Rusije.

Hrvatska se inače nalazi među izvornim potpisnicama ove Konvencije, a Hrvatski sabor CCM je ratificirao u lipnju 2009. te smo kao 17. država položili nacionalnu ratifikacijsku ispravu u sjedištu UN-a u New Yorku.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO