Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Završna konferencija na projektu "Pretraživanje i razminiranje poljoprivrednih površina u Sisačko – moslavačkoj županiji"

22.11.2016

U povodu završetka prve faze projekta „Pretraživanje i razminiranje poljoprivrednih površina u Sisačko-moslavačkoj županiji“ i predstavljanja mjera Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 20120. godine, u sisačkom je Hotelu Panonija u utorak, 22. studenoga 2016. godine, održana prigodna svečanost.
Prije ove svečanosti ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je na terenu, u Glinskoj Poljani, gdje ga je dočekao župan Ivo Žinić, pratio prezentaciju pomoćnika ravnatelja HCR-a Tomislava Bana u svezi minske situacije područja, realizacije ustupljenih poslova razminiranja, primijenjenih metoda i angažiranih kapaciteta te pronalascima MES-a i NUS-a. Važno je za istaknuti kako je realizacijom predmetnih poslova razminiranja ukupno pronađeno i uništeno 278 protupješačkih i protuoklopnih mina te 401 komad različitih neeksplodiranih sredstava.
„Ovim projektom, kojim je u zadnjih godinu dana razminirano 13,4 četvorna kilometra poljoprivrednih površina, dobivena je mogućnost razvoja poljoprivrede. Ako računamo dvadesetak godina koliko je ovo zemljište stajalo neobrađeno, možemo prevesti u najjednostavnije poljoprivredne kulture koje se ovdje mogu uzgajati, pšenica ili kukuruz npr., izgubljeno je gotovo preko milijardu kuna. Ovim projektom i u drugoj njegovoj fazi dobit ćemo preko 2 000 hektara obradivih površina, mogućnost razvoja poljoprivrede i ostanak ljudi na ovim ruralnim područjima“, rekao je župan Žinić. Ovim i nekim drugim projektima minski sumnjivo područje u našoj županiji je gotovo prepolovljeno u zadnje dvije godine, što znači dodatnu sigurnost, dodao je Ivo Žinić i s velikim zadovoljstvom konstatirao činjenicu da unazad 4 godine na našem području nije bilo smrtno stradalih u minskim incidentima. „Moram zahvaliti Ministarstvu poljoprivrede, ministru, HCR-u i svima koji su doprinijeli da mi kao županija u zadnje dvije godine kroz Program ruralnog razvoja, Tip Operacije 5.2.2. za razminiranje povučemo gotovo 50 % sredstava. I dalje ćemo tako nastaviti i vjerujem da ćemo uspjeti do kraja 2018. ili 2019. godine imati našu županiju bez mina.“
Za razminiranje poljoprivrednog zemljišta Sisačko – moslavačka županija je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, u prvoj fazi povukla iznos od 91 milijun kuna, dok je u drugoj fazi Operacije županija ostvarila potporu od 56,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava za razminiranje 6,8 četvornih kilometara.

„Zahvaljujem djelatnicima HCR-a i naravno, Sisačko-moslavačkoj županiji na volji i sposobnosti ostvarivanja potpore iz EPFRR-a. Dobivamo nove površine poljoprivrednog zemljišta i rekao bih i novu nadu svima, prije svega mladima, za ostanak na ovim područjima. Od ovih nekoliko tisuća hektara tu može živjeti velik broj OPG-a, razvijati se ovdje, prehranjivati svoju obitelj i doprinositi razvoju i svoje općine, grada, županije i Republike Hrvatske. Županija ima apsolutno moju potporu u ovakvim projektima i još bih jednom naglasio da je u zadnjih godinu dana Sisačko-moslavačka županija apsolutni rekorder u državi kad govorimo o količini povučenih sredstava iz fondova EU, znači ipak se može“, zaključio je Tolušić

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO