Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Posjet predstavnika SDC/SECO-a, veleposlanstva Švicarske i MRRFEU HCR-u i Petrinji - 2,8 milijuna CHF za razminiranje

24.11.2016

U četvrtak, 24. studenog 2016. godine NJ.E. Stefan Estermann, veleposlanik Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj, Pero Katušić, iz veleposlanstva Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj , Susanne Zumstein iz Švicarske agencije za razvoj i suradnju, Peter Mikula i Kristina Novak iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova europske unije, Nives Barilić, iz Vladinog ured za razminiranje te Stjepan Miheličnik, koordinator za razminiranje SMŽ, u posjetili su Hrvatski centar za razminiranje i Grad Petrinju.

Posjet je imao za cilj predstavnike veleposlanstva i SDC/SECO-a pobliže upoznati sa sustavom protuminskog djelovanja u RH kao i s djelovanjem Hrvatskog centra za razminiranje. Glavna tema razgovora ipak je bila početak realizacije projekta «Razminiranje i društvena integracija».

Podsjetimo, okvirni sporazum između Švicarskog saveznog vijeća i Vlade Republike Hrvatske o provedbi Švicarsko-hrvatskog programa suradnje na smanjenju ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar proširene Europske unije potpisan je u Zagrebu 30. lipnja 2015. godine. Kroz ovaj Okvirni sporazum Hrvatskoj je osigurana darovnica u iznosu od 45 milijuna CHF.

Švicarsko – hrvatski program suradnje podupire aktivnosti koje na direktan način omogućavaju boljitak građana Republike Hrvatske i to kroz nekoliko projekata među kojima je i projekt „Razminiranje i društveno-gospodarska integracija“.
Spomenuti projekt se sastoji od dvije komponente: razminiranje zaštićenih šuma i šumskog zemljišta (Kotar šuma u blizini naselja Mošćenićki Lug i Klobučak u Sisačko-moslavačkoj županiji) i društveno-gospodarske integracije žrtava mina i stanovništva koje živi na minski sumnjivim područjima kroz potrebno obrazovanje i osposobljavanje te psiho-socijalnu podršku.

U okviru aktivnosti kojima će se provesti društveno-gospodarska integracija predviđena je i izrada baze podataka žrtava mina koja će poslužiti kao temelj za procjenu potreba stradalnika.

Projekt je, dakle financiran od strane Švicarske Konfederacije čiji doprinos čini 85% ukupnog proračuna projekta, dok se ostatak od 15% odnosi na nacionalno sufinanciranje.

Indikativni proračun projekta je 3.530.000 CHF, od čega je 2.814.000 CHF namijenjeno razminiranju, dok će se ostatak od 716.000 CHF iskoristiti za aktivnosti vezane uz društveno-gospodarsku komponentu projekta.

U programu posjeta visokih predstavnika bio je i obilazak Kotar šume, područja budućeg projekta razminiranja gdje su posjetitelji upoznati s minskom situacijom županije, grada Petrinje te Katar šume, a posebice s važnošću realizacije projekta sa sigurnosnog aspekta, a obzirom na, nažalost, vrlo veliki broj minskih incidenata sa smrtnim posljedicama na navedenom području.

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović, također je ugostio izaslanstvo zahvalio se švicarskom veleposlaniku te približio važnost razminiranja Kotar šume za život ovdašnjih ljudi: “Ovdje smo se podsjetili da samo jedna ulica ima dvanaest minskih žrtava te da u Mošćenici postoje dva spomenika žrtvama mina, od kojih je jedan nastao nakon završetka Domovinskog rata, a za sve poginule i one koji su ostali ranjeni, sakati, u ime svih tih obitelji koje imaju traume i probleme zbog mina, stoga Grad Petrinja ovakve geste neće nikada zaboraviti.”

Veleposlanik Estermann naglasio je kako je sretan što njegova zemlja ima instrument za ovu konkretnu pomoć. “Moje kolege iz stožera, a i ja zajedno s njima smo danas vidjeli vlastitim očima što mine znače za život ovih ljudi danas i što je to značilo u prošlosti. Jako nas je to impresioniralo. Naš doprinos je mali, ali izazov za Petrinju i Sisačko-moslavačku županiju je puno veći, a to je ekonomski razvoj. “ Esterman je dodao kako se nada da će povećanje ekonomske suradnje između Hrvatske i Švicarske doprinijeti boljoj budućnosti.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO