Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Potpisan ugovor o razminiranju poljoprivrednih površina na području Požeško-slavonske županije vrijedan 31,7 milijuna kuna

29.11.2016

Župan Požeško – slavonske županije Alojz Tomašević, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec te predstavnik izvoditelja tvrtke TITAN d.o.o. Požega potpisali su danas ugovor o razminiranju poljoprivrednih površina Požeško - slavonske županije, financiran bespovratnim sredstvima potpore iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) u iznosu od 85 % ukupne vrijednosti.

Realizacijom neuvedenog ugovora ukupne vrijednosti 31.735.767,44 kn razminirat će se 3,7 četvornih kilometara poljoprivrednih površina

Poslovi se planiraju započeti po donošenju odluke o dodjeli sredstava od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju što je posljednji administrativni korak prije započinjanja razminiranja, odnosno po ostvarenju povoljnih vremenskih prilika.

Navedene poslove razminiranja izvodit će čak 22 pravne osobe registrirane za obavljanje poslova razminiranja, a u različitim će razdobljima na poslovima u vršnim danima biti uposleno gotovo 400 pirotehničara. Poslovi se planiraju izvoditi do 150 radnih dana.

Inicijativa je bila osigurati sigurnost našim poljoprivrednicima i svima koji borave prirodi, poljoprivredne površine staviti u punu funkciju te u gospodarskom smislu pokrenuti aktivnosti da budemo slobodni od mina i minskim polja, 25 godina nakon početka Domovinskog rata. Vjerujem da će već 2017. godine biti oslobođeno 70 do 80 posto prostora biti razminirano, te da će 2018. godine naša županija doista biti slobodna od mina – naglasio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević dodajući kako je već ove godine intenzitet razminiranja pojačan.
Iz Programa ruralnog razvoja u okviru operacije 5.2.2. “Razminiranje poljoprivrednih površina” kroz dva natječaja županije će ostvariti potporu od 367.623.508,00 kuna čime će se riješiti minski problem na svim poljoprivrednim površinama na otprilike 50,4 četvorna kilometra. Ova mjera doslovce skraćuje proces razminiranja za dvije godine, a Požeško-slavonskoj županija bit će peta u nizu županija koja se od 12 hrvatskih županija s minskim problemom, rješava tog problema – naglasio je Jakopec.
Ravnatelj HCR-a naglasio kako udjel inozemnih sredstava u kojima naravno prednjače sredstva EU pomoći i EU fondova bilježi konstantan porast, posebice u posljednje dvije godine, tako u 2015. godini udio sredstava za razminiranje osiguranih iz EU fondova (pretpristupni programi, EPFRR) iznosi visokih 56% od ukupno osiguranih financijskih sredstava, u tekućoj godini taj postotak porastao je na 62% u odnosu na ukupno osigurana sredstva, a iznosi 318,9 mil kuna. Projekcija proračuna za 2017. godinu predviđa udio inozemnih sredstava za razminiranje u visokih 74%, odnosno u iznosu od 557,4 milijuna kuna.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO