Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Iz EU fondova 81 milijuna kuna za razminiranje

09.12.2016

Za razminiranje je u okviru I. komponente pretpristupnih programa IPA 2012. i IPA 2013. (Pomoć u tranziciji i jačanje institucija) te Prijelaznog instrumenta (Transition Facility) u narednoj godini osigurano ukupno 10.637.646,00 EUR, od čega čak 85% bespovratnih sredstava.

Izvrsna suradnja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova europske unije, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU te Hrvatskog centra za razminiranje omogućila je da se navedenim sredstvima razminira 9,5 četvornih kilometara minski sumnjivog prostora i vrati ih zajednici na uporabu.

U narednih 15 mjeseci HCR će, kao korisnik projekata, provesti glavnu aktivnost, a to su nabava odnosno ustupanje poslova razminiranje. Po okončanju postupaka javne nabave poslovi razminiranja vršit će se na području Općine Plitvička jezera (Ličko Petrovo selo, Željava), područje uz državnu granicu s BIH u Ličko – senjskoj županiji te na području Općine Dvor (područje uz državnu granicu), Grada Siska (Madžari , Komarevo, Blinjski kut), Grada Petrinje i Općine Sunja (Bestrma) u Sisačko – moslavačkoj županiji.

Važno je za istaknuti kako samo gore navedena sredstva iznose gotovo polovicu sredstava koja su iz Državnog proračuna planirana za poslove razminiranja u narednoj godini.

Zaključno ističemo kako se za poslove razminiranja 2017. godine planiraju sredstva u iznosu cca. 600 milijuna kuna od čega čak preko 400 milijun kuna, uglavnom bespovratnih inozemnih sredstava, među kojima prednjače sredstva iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, potom sredstva iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, nadalje sredstva predpristupnih fondova i sredstva Prijelaznog instrumenta i na kraju sredstva namijenjena za razminiranje kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje, a koja sumarno predstavljaju preko 70% ukupnog financijskog plana.

Osiguravanje inozemnih sredstava za razminiranje rasterećuje Državni proračun i u znatnoj mjeri skraćuje rokove rješavanja minskog problema Republike Hrvatske.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO