Hrvatski centar za razminiranje

RSS

5. pregledna konferencija Konvencije o određenom konvencionalnom oružju

20.12.2016

Od 12. do 16. prosinca 2016. u Palači UN-a u Ženevi održana je Peta pregledna konferencija Konvencije o određenom konvencionalnom oružju (5RevCon CCW), najstarijega međunarodnog instrumenta razoružanja i kontrole naoružanja (usvojena je 1980.). Konvencija je poznata i pod imenom Konvencija o nehumanom oružju, što jasno ukazuje na njenu svrhu budući da je smisao zabraniti ili regulirati uporabu određenih vrsta naoružanja koje mogu nanijeti neopravdanu ili nepotrebnu štetu vojnicima ili pak mogu imati nediskriminatorni učinak na civilno stanovništvo. Sama zabrana ili regulacija korištenja određenih vrsta naoružanja provedena je kroz pet protokola koji su zapravo stupovi Konvencije.

Hrvatska je država stranka CCW i svih pet protokola i kao takva zainteresirana je za daljnje jačanje i kvalitativnu evoluciju ovoga važnog instrumenta međunarodnoga humanitarnog prava (IHL). Stoga smo u našim intervencijama i izjavama naglašavali kako uporaba oružja koja prouzročuju neproporcionalnu patnju i trpljenje ljudima prijeti miru, sigurnosti i stabilnosti na svim razinama te treba biti podvrgnuta stalnom nadzoru i procjeni njihova postojanja i korištenja.

Sukus ovogodišnjih rasprava dostupan je u završnom dokumentu konferencije, a Hrvatska se koncentrirala na sljedeća područja za koja smatramo da imaju potencijal za dodatno snaženje odredbi zaštite vojnika i civila odnosno progresiju IHL - protuoklopne mine; zapaljivo oružje; improvizirane eksplozivne naprave; samostalni smrtonosni sustavi naoružanja. Na svim ovim područjima ostvaren je manji ili veći napredak tijekom pregledne konferencije, pri čemu je najznačajnija odluka uspostava skupine vladinih stručnjaka koja će tijekom 2017. raspravljati o daljnjim koracima u regulaciji autonomnog naoružanja (popularno zvanih "roboti-ubojice").

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO