Hrvatski centar za razminiranje

RSS

20. sastanak ravnatelja protuminskih programa i UN-ovih savjetnika

13.02.2017

Ured za razminiranje, Hrvatski centar za razminiranje i Stalna misija RH pri Uredu UN-a u Ženevi predstavljali su Hrvatsku na redovnom godišnjem sastanku ravnatelja protuminskih programa u Ženevi. Na skupu koji tradicionalno organizira UN-ova Agencija za protuminsko djelovanje (UNMAS) sudjelovalo je više od 500 sudionika koji su raspravljali o mjestu i ulozi protuminskog djelovanja i svih njegovih sastavnica u svijetu koji se mijenja više nego ikada.

Osim sudjelovanja na plenarnom zasjedanju, hrvatsko je izaslanstvo iskoristilo priliku nazočnosti ključnih međunarodnih aktera u protuminskom djelovanju te održalo niz susreta i sastanaka u cilju promocije hrvatskog znanja i iskustva na području protuminskog djelovanja. Između ostalog, prezentirali smo nadolazeće međunarodne skupove u Hrvatskoj - „Regionalni tečaj za više rukovoditelje u protuminskom djelovanju i uklanjanju eksplozivnih ostataka rata“ (Biograd na Moru, 20. ožujka - 7. travnja 2017.) te 14. međunarodni simpozij „Protuminsko djelovanje 2017.“ (Biograd na Moru, 25.-27. travnja 2017.). S Upravom za protuminsko djelovanje Kolumbije razmotrena je mogućnost nastavka suradnje, posebno uzevši u obzir da je upravo Kolumbija zemlja-partner ovogodišnjeg 14. simpozija.

Kao i uvijek do sada, jasno se potvrđuje činjenica da je Hrvatska u sasvim posebnoj kategoriji država s minskim problemom, no to nas ne lišava odgovornosti prema međunarodnim obvezama i još jačem angažmanu na nizu područja u kojima kao vjerodostojan međunarodni partner možemo profitirati ne samo politički, nego i gospodarski. Međunarodni skupovi koje organiziramo u travnju 2017., suradnja s Kolumbijom te ugled koji uživamo na području konvencionalnog razoružanja samo su najočitiji primjeri.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO