Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Požeško – slavonskoj županiji 31,7 milijuna kuna za razminiranje

17.02.2017

Od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, temeljem članka 17. stavka 2. točke 2. Pravilnika o dodjeli potpore za «Razminiranje poljoprivrednog zemljišta» iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske i Natječaja za podnošenje zahtjeva za potporu iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) – donesena je Odluku o dodjeli sredstava Požeško – slavonskoj županiji.

Nakon provedenog postupka javne nabave koji je dovršen donošenjem odluke o odabiru te potpisanog ugovora o razminiranju poljoprivrednih površina na području Požeško slavonske županije površine 3.706.367 četvornih metara, od strane Agencije provedena je administrativna obrada zahtjeva za potporu kojom je utvrđeno da je Požeško - slavonmska županija, kao korisnik, udovoljila uvjetima propisanim Pravilnikom i Natječajem.

Navedenom Odlukom o dodjeli sredstava Županiji se dodjeljuje potpora u iznosu od 31.765.767,44 kune za podmjeru 5.2. «Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima»/Operacija «Razminiranje poljoprivrednog zemljišta».

Odluka o dodjeli sredstava završni je administrativni korak koji prethodi uvođenju izvoditelja u poslove tj. početak poslova razminiranja.

Poslove razminiranja poljopriverdnih površina Požeško – slavonske županije izvrašavat će zajednica ponuditelja "Titan" d.o.o. Požega, "ARX" j.d.o.o. Okučani, "Bios-F" d.o.o. Lekenik, "Capsula Interna" d.o.o. Dubrovnik, "FAS" d.o.o. Karlovac, "Fossio" d.o.o. Požega, "Heksogen" d.o.o. Dubrovnik, "Loco" d.o.o. Slavonski Brod, "Maper" d.o.o. Bjelovar, "Piper" d.o.o. Požega, "Rumital" d.o.o. Zagreb, "TNT 7" d.o.o. Nuštar, "Zeleni Kvadrat" d.o.o. Lukarišće.

Realizacijom navedenih poslova stvorit će se uvjeti za cjelovitim rješavanjem minskog problema Požeško – slavonske županije u 2018. godini, obzirom da se tijekom 2017. godine planira razminirati 6,6 četvornih kilometara MSP-a Požeško-slavonske županije u gradovima Lipik i Pakrac. Izvršenjem poslova razminiranja cjelokupnog poljoprivrednog zemljišta Županije stvaraju se uvjeti za izvršenje tehničkog izvida u II. i III. tromjesečju 2017. godine u Gradu Lipiku, što će rezultirati u cijelosti uklanjanjem minske opasnosti iz Grada.

Razminiranjem šumskog zemljišta unutar gospodarske jedinice Psunj-Javorovica kao i šumskog zemljišta uz naselja Donja Šumetlica i Španovica u Gradu Pakracu stvorit će se uvjeti za provedbu tehničkog izvida MSP-a južno od rijeke Pakre između naselja Kusonje i Španovica, u II. i III. tromjesečju 2017. godine

Izvršenjem svih navedenih poslova preostalo MSP Županije, u Gradu Pakracu, odnosit će se na minski sumnjivo šumsko zemljište na području Sjevernog Psunja veličine koju je moguće uz raspoložive kapacitete i projekciju financijskih sredstava za 2018. godinu u cijelosti ukloniti u 2018. godini.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO