Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Radni sastanak dionika protuminskog sustava

17.02.2017

U sjedištu Hrvatskog centra za razminiranje održan je sastanak predstavnika sindikata i poslodavaca koji djeluju u sustavu te predstavnika Hrvatskog centra za razminiranje.
Nazočnima je prezentirana realizacija poslova razminiranja u tekućoj godini u kojoj je u bitnom istaknuto da je od 01. siječnja ugovoreno 11,5 četvornih kilometara poslova razminiranja, dok je u istom razdoblju razminirano 2,4 četvorna kilometra. Prilikom izvršavanja navedenih poslova pronađeno je 44 protupješačke mine te 251 komad različitih neeksplodiranih ubojnih sredstava.
Od ukupno ugovorenih poslova u koje se ubrajaju i poslovi razminiranja poljoprivrednog zemljišta Ličko – senjske i Požeško – slavonske županije, za koje su od strane APPRR-a donesene odluke o dodjeli sredstava, što je zadnji administrativni korak - za realizaciju je preostalo ukupno 24 četvorna kilometra poslova razminiranja.
Nazočnima je također predstavljen plan nabave poslova razminiranja te su u bitnom informirani da HCR, uz navedeni postupak javne nabave 9,5 četvornih kilometara za sredstva IPA i Prijelaznog instrumenta, tijekom ožujka planira objavu poziva na nadmetanje za otprilike 7,8 četvornih kilometara poslova, odnosno ostatka poslova financiranih sredstvima državnog proračuna. Navedeni hodogram poslovnim subjektima omogućit će plansko i ekonomično angažiranje kapaciteta i prije dovršetka poslova koje će započeti prema otvorenim postupcima nabave u tijeku. HCR će ponoviti pozive na nadmetanja za poslove koji su poništeni (Čardak u Brodsko – posavskoj i dva projekta na području Kukuzovca). Naglašeno je da se za četvrti kvartal tekuće godine planira nadmetanje za 0,8 četvornih kilometara poslova razminiranja na jugu, obzirom na rješavanje minskog problema s područja južnih županija na kojima se tijekom zime mogu odvijati poslovi razminiranja.
Osim navedenog, planiraju se također i nadmetanja radi ustupanja poslova razminiranja prema projektu „Naturavita“ obzirom na dovršetak Studije izvodljivosti, kojim će se nabavljati usluga razminiranja 27 četvornih kilometara šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji, u Osječko – baranjskoj županiji, no za realizaciju tijekom 2017. godine planira se do 8 četvornih kilometara. Predmetno nadmetanje planira se tijekom svibnja odnosno lipnja.
Konačno, u lipnju se također predviđa poziv na nadmetanje radi ustupanja poslova razminiranja 1,7 četvornih kilometara šumskog zemljišta (Kotar šume u blizini naselja Mošćenićki Lug i Klobučak u Gradu Petrinji, Sisačko-moslavačkoj županiji) prema Švicarsko–hrvatskom programu suradnje koji podupire aktivnosti koji na direktan način omogućavaju boljitak građana Republike Hrvatske i to kroz osam projekata između kojih je i „Razminiranje i društveno-gospodarska integracija“.
Ravnatelj HCR-a zaključno je naglasio kako se u tekućoj godini planira realizirati 50 četvornih kilometara poslova razminiranja, dok će ugovorena površina, obzirom na uvjete projekta NATURAVITA biti gotovo 70 četvornih kilometara poslova razminiranja, a što je dosadašnja, gotovo dvogodišnja realizacija. Intencija HCR-a bila je osigurati kontinuitet poslova koja dionicima sustav osiguravaju siguran posao kroz unaprijed planirane aktivnosti.
Na sastanku se raspravljalo i o procijeni troška trgovačkog društva ovlaštenog za obavljanje poslova razminiranja koja bi se, nakon usuglašavanja svih socijalnih partnera, uzimala u obzir kao ulazni parametar kod procjenjivanja vrijednosti nabave pojedinih poslova razminiranja, a u svrhu osiguranja sigurnosti pirotehničara te kvalitetno izvršenih poslova razminiranja. Navedeni izračun kroz nekoliko bi dana trebao biti usuglašen te predstavljen nadležnim institucijama radi primjene postupcima javne nabave.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO