Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Posjet slovenske veleposlanice HCR-u

22.02.2017

Veleposlanica Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj NJ.E. Smiljana Knez, koja je u nastupnom posjetu u utorak, 21. veljače 2017. godine, boravila u Županiji Sisačko-moslavačkoj te Gradu Sisku, posjetila je i Hrvatski centar za razminiranje. Uz veleposlanicu je u posjetu bio i Jakob Štunf, opunomoćeni ministar/ekonomski savjetnik te Damjan Bergant, direktor ITF-a.
Gostima je predstavljen sustav protuminskog djelovanja u Republici Hrvatskoj, postignuća i izazovi s posebnim osvrtom suradnju HCR-a i ITF-a.
Od 1999. do 2016. godine kroz ITF donacije (udvostručavanje sredstava donatora) osigurano je oko 68,9 milijuna američkih dolara čime je razminirano preko 32,1 četvornih metara minski sumnjivog prostora (od čega 6,2 km² tehničkih izvidom, a 25,9 km² razminiranjem). Kroz ove operacije pronađeno je i uništeno preko 6.500 komada mina i preko 2.400 komada neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS-a).
Dr. Smiljana Knez u svom je obraćanju zahvalila na prezentaciji te je istaknula da dosadašnja dobra suradnja HCR- i ITF-a treba biti nastavljena u vidu zajedničkih nastupa i poboljšavanja protuminskog djelovanja pr. kroz SEEMAC te se složila s ravnateljem Jakopecom da stečena znanja i iskustva treba iskoristiti na drugim područjima koji se susreću s minskim problemom kroz razvojnu pomoć.
Gostima je upriličen i posjet Kotar šumi u naselju Mošćenica gdje im je prezentirana minska situacija navedenog područja te prikaz sinergijskog djelovanja različitih i brojnih investitora i donatora čija su sredstva bila usmjerena na razminiranje ovog izuzetno minski zagađenog područja na kojem se, nažalost bilježe i brojne žrtve mina.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO