Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Završen "Regionalni tečaj za više rukovoditelje u protuminskom djelovanju i uklanjanju eksplozivnih ostataka rata"

07.04.2017

Pozdravnim govorima i uručenjem certifikata polaznicima u Biogradu na Moru u petak, 7. travnja 2017. svečano je zatvoren Regionalni tečaj za viši menadžment u protuminskom djelovanju i uklanjanju eksplozivnih ostataka rata. To je treći tečaj takve vrste (nakon Tadžikistana i Vijetnama) koji organiziraju Centar za međunarodnu stabilizaciju i oporavak (CISR) i Visoka škola za poslovno upravljanje (CoB) Sveučilišta James Madison iz Harrisonburga. Tečaj od 2010. financira Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a (State Department), a program je tijekom vremena proširen tematikom zbrinjavanja i uništavanja viškova konvencionalnog naoružanja, kontrole malog i lakog oružja te suočavanja s ostalim sigurnosnim izazovima u kontekstu post-konfliktnog oporavka.

Partneri američke strane u organizaciji Regionalnog tečaja bili su Ured za razminiranje, Hrvatski centar za razminiranje i Centar za testiranje, razvoj i obuku d.o.o., a na tečaju je sudjelovalo 20 stručnjaka iz 12 zemalja (Albanije, Armenije, Azerbajdžana, Bosne i Hercegovine, Gruzije, Hrvatske, Kolumbije, Kosova, Srbije, Slovenije, Turske i Ukrajine).

Kao predstavnik RH, vršitelj dužnosti ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje Ante Brkljačić u svom je obraćanju zahvalio američkim partnerima što su izabrali baš Hrvatsku za Regionalni tečaj, kazavši kako hrvatski protuminski sustav tu činjenicu smatra velikim priznanjem za svoj rad, ali i poticajem za daljnji napredak. Izrazio je zadovoljstvo što su polaznici osim teorijskog dijela, imali priliku vidjeti kako humanitarno razminiranje izgleda na terenu tijekom posjeta poligonima u Benkovcu i Cerovcu.

Polaznicima i gostima obratili su se također Ethan Rinks, programski menadžer u State Departmentu, koji je pohvalio ovogodišnji tečaj u Biogradu te Kenneth Rutherford, direktor CISR-a, koji je u rijetko nadahnutom i poticajnom govoru poručio kako smo dobili samo jednu u nizu bitaka protiv mina i eksplozivnih ostataka rata, ali se borba nastavlja i dalje. Zahvalio je svim polaznicima što svojim radom svakodnevno pridonose stvaranju boljeg i sigurnijeg svijeta.

Biranim se riječima nazočnima obratila i Julieta Valls Noyes, veleposlanica SAD-a u RH, koja je istaknula važnost uklanjanja eksplozivnih ostataka rata kao preduvjeta za humanitarne napore i post-konfliktnu obnovu. Izrazila je posebno zadovoljstvo što se svečanost završetka Regionalnog tečaja poklopila s 25. obljetnicom priznanja hrvatske neovisnosti od strane SAD-a, a suradnja hrvatskih i američkih partnera u organizaciji tečaja samo je još jedan kamenčić u mozaiku čvrste suradnje i strateškog partnerstva naših dviju zemalja.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO