Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Otvoren 14. međunarodni simpozij „Protuminsko djelovanje 2017“, Biograd na Moru 25. – 27. travnja 2017.

25.04.2017

Danas je u Biogradu na Moru svečano otvoren 14. međunarodni simpozij „Protuminsko djelovanje 2017“. Simpozij je službeno otvorio predsjednik Hrvatskog sabora g. Božo Petrov koji je ujedno i pokrovitelj ovogodišnjeg Simpozija koji zajedno organiziraju Ured za razminiranje Vlade Republike Hrvatske, Hrvatski centar za razminiranje i Hrvatski centar za razminiranje - Centar za testiranje, razvoj i obuku d.o.o.Ove godine zemlje partneri su Republika Kolumbija i Kraljevina Norveška.

Uvodni govor održao je g. Ante Brkljačić, vršitelj dužnosti ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje, a pozdravnim govorima sudionicima su se obratili Nikola Pavković, direktor HCR-CTRO-a, Ivan Knez, gradonačelnik Grada Biograda na Moru, NJ.E. Astrid Versto, veleposlanica Kraljevine Norveške u RH te Hrvoje Debač, ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za razminiranje i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Simpozij će i ove godine biti prilika za susrete predstavnika državnih institucija, poslovnog sektora, znanstvenika te udruga civilnog društva koji djeluju na području protuminskog djelovanja. Takav koncept suradnje, prema dosadašnjim iskustvima, daje značajan doprinos pronalasku novih tehnoloških rješenja koja za cilj imaju unaprjeđenje obavljanja poslova humanitarnog razminiranja uz porast učinkovitosti, kvalitete i sigurnosti.

Naglasak ovogodišnjeg Simpozija bit će na predstavljanju najnovijih znanstveno-teorijskih i praktičnih dostignuća na području protuminskog djelovanja te promišljanju učinkovitog odgovora na globalne sigurnosne izazove, kao što jesve raširenijekorištenje improviziranih eksplozivnih naprava.

Posebno mjesto zauzet će i tema vezana uz obilježavanje dvadeset godina od potpisivanja Konvencije o zabrani uporabe, stvaranja zaliha, proizvodnje i prijenosa protupješačkih mina i o njihovom uništenju (Ottawska konvencija) koju je Hrvatski sabor potvrdio na sjednici održanoj 24. travnja 1998. godine.

Simpozij je tijekom godina postao krovni svjetski skup glede problematike u protuminskom djelovanju s visokom posjećenošću. Svoju nazočnost na ovogodišnjem simpoziju potvrdilo je oko 150 sudionika iz 30 zemalja svijeta s 5 kontinenata.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO