Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Uvodna konferencija u Gospiću

25.04.2017

U Gospiću je 25. travnja 2017. godine stručni tim Ministarstva poljoprivrede prezentirao Program ruralnog razvoja RH 2014.-2020, s naglaskom na mnoge mjere čiji je krajnji cilj nastavak razvoja poljoprivrede. O problemu minski sumnjivog poljoprivrednog zemljišta, opasnostima po sigurnost i onemogućavanje pristupa poljoprivrednim i šumskim površinama govorio je župan Milan Kolić.
Na konferenciji je uz domaćina Milaka Kolića, župana Ličko senjske - županije nazočio i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi Matilda Copić sa suradnicima, pomoćnici ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje Neven Karas i Tomislav Ban sa suradnicima, gradonačelnici i načelnici jedinica lokalne samouprave s područja županije, predstavnici izvoditelja razminiranja.
U prigodi održavanja ove Konferencije na kojoj su predstavljene mjere iz Programa ruralnog razvoja RH svakako je najvrjedniji projekt razminiranja poljoprivrednog zemljišta koji se financira iz sredstava Europske unije na području Ličko senjske županije vrijedan ukupno 88,2 mil. kn, naglasio je župan Kolić.
Projekt razminiranja poljoprivrednog zemljišta financiran je iz Programa ruralnog razvoja RH koji se financira iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, Podmjere 5.2. „Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima», Operacija «Razminiranje poljoprivrednog zemljišta.
Ove godine razminiranje će se odvijati na poljoprivrednim površinama na području Ličkog Ribnika i Ornica, Agbaba i Čanka, Tromeđa i Bliznica, Barleta, Bilaja, Donjeg Vaganca, Obljajca te naselja Novoselija i Veljun na ukupno 11.253.465 m2, financijske vrijednosti od 88,2 mil kuna. Poslove razminiranja u 2017. godini obavljat će šest tvrtki (Zeleni kvadrat d.o.o. Lukarišće, Dok-ing razminiranje d.o.o. Zagreb, Explorator d.o.o. Zagreb, Detektor d.o.o. Vukovar, COR d.o.o. Požega i FAS d.o.o. Karlovac sa svojim partnerima) koje su odabrane u provedenom postupku javne nabave.
Projekt pretraživanja i razminiranja poljoprivrednog zemljišta financiran iz istog izvora, a koji je obuhvatio poljoprivredne od ukupno 6,8 km2 na području Gornjih Lulića, Poduma, Dabra, Glibodola te Ličkog Ribnika, Ornica i Novosela Bilajskog, uspješno je realiziran. Njegova vrijednost iznosila je 46 mil. kn.
U Ličko – senjskoj županiji nalazi se još uvijek 141 km2 minski sumnjivog prostora što je 30% ukupnog minski sumnjivog prostora u RH. Najveći dio minski sumnjivog prostora ili 90% čine šume i šumske površine, dok na poljoprivredne površine otpada 10%. Dovršetkom oba navedena projekta razminiranja poljoprivrednog zemljišta ostat će još vrlo malo miniranog poljoprivrednog zemljišta, što se planira razminirati tijekom 2018. godine.
„Očekujem da će ovaj projekt razminiranja poljoprivrednog zemljišta uz korištenje mjera iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske od strane naših poljoprivrednih gospodarstava dodatno potaknuti razvoj poljoprivredne proizvodnje na području županije“ – dodao je župan Milan Kolić.
O minskoj situaciji i aktivnostima Hrvatskog centra za razminiranje govorio je Tomislav Ban, pomoćnik direktora HCR-a.
Delegacije je posjetila i područje projekta gdje se odvijaju poslovi razminiranja.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO