Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Počelo razminiranje poljoprivrednih površina na području Požeško-slavonske županije - projekt vrijedan preko 31,7 milijuna kuna

16.05.2017

Na području Grada Pakraca u naselju Španovica održana je Uvodna konferencija kojom je obilježen početak poslova razminiranja prema projektu razminiranja «Poljoprivredne površine Požeško - slavonske županije». Projektom će se razminirati poljoprivredne površine na području gradova Lipika i Pakraca, odnosno brojnih naselja kao što su Bujavica, Jagma, Subocka, Donji Čaglić, Belanovac, Toranj, Dereza, Donji Grahovljani, Dragović, Kusonje, Brusnik, Donja i Gornja Šumetlica, Kričke, Jakovci, Rogulje, Cicvare i Bjelajci. Poslove ukupne vrijednosti 31.735.767,44 kuna izvodit će zajednica ponuditelja „Titan" d.o.o. Požega, "ARX" j.d.o.o. Okučani, "Bios-F" d.o.o. Lekenik, "Capsula Interna" d.o.o. Dubrovnik, "FAS" d.o.o. Karlovac, "Fossio" d.o.o. Požega, "Heksogen" d.o.o. Dubrovnik, "Loco" d.o.o. Slavonski Brod, "Maper" d.o.o. Bjelovar, "Piper" d.o.o. Požega, "Rumital" d.o.o. Zagreb, "TNT 7" d.o.o. Nuštar, "Zeleni Kvadrat" d.o.o. Lukarišće.
Požeško - slavonska županija za navedeni je projekt ostvarila bespovratna sredstva kroz Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (EPFRR), a na temelju Natječaja za dodjelu potpore za „Razminiranje poljoprivrednog zemljišta“ kroz Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. Od ukupne vrijednosti poslova čak 85% čine bespovratna sredstva potpore iz EPFRR-a namijenjena ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima, a ostalih 15% sredstava osigurano je u Državnom proračunu.
Župan Alojz Tomašević istaknuo je problem miniranosti u Požeško - slavonskoj županiji i to sa sigurnosnog i gospodarskog aspekta. U svom obraćanju župan je zahvalio HCR-u na dobroj dugogodišnjoj suradnji koja se očitovala i kroz zajedničku realizaciju ovog projekta razminiranja poljoprivrednih površina, a realizacijom kojeg će se omogućit stanovnicima pristup obradivim površinama kao i sigurnost kretanja stanovnika.
Vršitelj dužnosti ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje, Ante Brkljačić istaknuo je važnost Tipa operacije 5.2.2. posebice zbog skraćivanja rokova razminiranja odnosno financijskog rasterećenja Državnog proračuna kada je u pitanju financiranje poslova razminiranja. Naime, kroz provedene dvije faze navedene Operacije razminirat će se 50,4 km2 poljoprivrednog zemljišta u devet županija, ukupne vrijednosti 379,5 milijuna kuna, a posebno je naglasio te naglasio porast udjela inozemnih sredstava namijenjenih razminiranju koji u ovogodišnjem proračunu iznosi visokih 63%.
„Mi danas obilježavamo uvođenje u poslove razminiranja površine od 370 ha od kojih, uzgojem, primjerice lješnjaka, može živjeti 37 obitelji. Vratiti zajednici minski sumnjiv prostor na uporabu, daljnji razvoj i revitalizaciju bio je glavni motiv uvrštavanja razminiranja u Program ruralnog razvoja, odnosno prijavu da se sredstva Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj usmjere i na razminiranje“ – zaključio je v.d. ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO