Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Edukacija planinara o minskoj opasnosti

17.05.2017

Hrvatsko planinarsko društvo "Runolist" Zagreb, PU Zagrebačka i HCR održali su edukaciju planinara o minskoj opasnosti u prostorijama društva 17. svibnja 2017.
Planinari su jedna od najugroženijih skupina koja svojim aktivnostima mogu doći u neposrednu minsku opasnost te je stoga potrebno svake godine održati preventivne mjere njihove zaštite kroz predavanja i edukacije. Također od planinara HCR prikuplja informacije o eventualno uočenim eksplozivnim napravama i zaostalom oružju na područjima za koje MUP RH i HCR do sada nisu imali saznanja.

Edukaciju o minskoj opasnosti i mogućim eksplozivnim napravama koje bi planinari mogli uočiti obavili su Maja Kutnjak-Stegmayer vodič GV sekcije HPD ZAGREB-MATICA, Zlatko Sekačić, načelnik Protueksplzijskog odjela PU Zagrebačke i Dražen Šimunović, načelnik Odjela za edukaciju i pomoć minskim žrtvama u HCR-u.
Problematiku alpinizma koja je vezana za prezentirane teme obavio je Miro Kralj profesionalni vodič s međunarodnom licencom u suradnji s članovima društva i voditeljem HPD "Runolist" Antom- Tončijem Buličićem.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO