Hrvatski centar za razminiranje

RSS

U Cerovcu testiran poligon

26.08.2004

Na vojnom poligonu Cerovac, u suradnji MORH-a i HCR-Centra za testiranje, razvoj i obuku d.o.o., u izgradnji je poligon za testiranje i razvoj opreme koja se koristi u humanitarnom razminiranju.

Od jučer je u funkciji dio poligona namijenjen testiranju strojeva za razminiranje. Prvo poligonsko testiranje izvršeno je strojem MV-4, kojeg je proizvela tvrtka DOK-ING. Cilj testiranja bila je provjera učinkovitosti dubine razminiranja, a provjera je izvršena na tri trase dužine po 50 metara. Trase su napravljene od različitih vrsta materijala koji odgovaraju približnim uvjetima tla na prostorima zagađenim minama u Republici Hrvatskoj.


Oblikovanjem postojećeg poligona Cerovac za dvojnu namjenu, komplementarno zapadnom dualnom sustavu, omogućit će se edukacija i priprema inž. postrojbi HV i ostalih regionalnih članica Partnerstva za mir i NATO za potrebe mirovnih operacija, prvenstveno za humanitarno razminiranje.

Završetkom izgradnje poligona biti će u potpunosti omogućeno na jednom mjestu izvršiti testiranje strojeva za razminiranje, vodiča i pasa za razminiranje, novih tehnologija razminiranja, te provedba svih vrsta obuke za potrebe humanitarnog razminiranja.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO