Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Učenici iz Zagreba pomažu vršnjacima u Komarevu

24.05.2017

Učenici Osnovne škole "Grigor Vitez" u zagrebačkom naselju Savica odlučili su Dan škole, 24. svibnja 2017., obilježiti na najljepši mogući način, pomažući svojim vršnjacima u Osnovnoj školi "Komarevo", koja se nalazi na području Siska, i u blizini koje se, nažalost, još uvijek nalazi minski sumnjivo područje.

Uz podršku svojih roditelja, nastavnika i ravnateljice, djeca su humanitarnu akciju „7 po 7 – kvadrat po kvadrat“ organizirala kroz sportski turnir (graničar; nogomet) i prigodnu prodaju radova koje su izradili. Samu svečanost uveličali su učenici iz Komareva koji su u pratnji svoje ravnateljice izveli nastup školske folklorne skupine.

Djelatnica Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Marta Kovačić za učenike i njihove roditelje te nastavnike održala je edukaciju o minskoj opasnosti, uz prigodni kviz znanja o protuminskom djelovanju te edukativne crtane filmove. Djeci su nakon prezentacije podijeljeni letci s informacijama o minskom problemu u Hrvatskoj te načinu ponašanja u blizini minski zagađenog područja ili prilikom nailaska na odbačena minskoeksplozivna sredstva.

Vrijednom dojmu pridonijelo je i obraćanje Roberta Kajušića, predsjednika Upravnog odbora Zaklade „Hrvatska bez mina“, i samog stradalnika od mine, koji je djeci vjerno prikazao opasnost koja vreba od mina i potrebu opreznog ponašanja.

Akciji je potporu dao i v.d. ravnatelj Ureda za razminiranje Vlade RH Hrvoje Debač, koji je čestitao učenicima na plemenitoj akciji i brizi koju pokazuju za svoje vršnjake, kazavši pritom kako će svi čimbenici u hrvatskom protuminskom sustavu poduzeti sve da kvadrata sa minama bude što manje, a sigurnih kvadrata što više, kako bi se sva djeca u Hrvatskoj što prije mogla igrati i družiti gdje god požele.

Izvor: Ured za razminiranje

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO