Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Dame viteškog reda sv. Jurja podržale razminiranje Hrvatske

25.05.2017

U četvrtak, 24. svibnja 2017. godine, Ured za razminiranje imao je čast ugostiti izaslanstvo Dama viteškog reda sv. Jurja Austrije, predvođeno glavnom tajnicom Mirjanom Bosanac, zaduženom za Komturaj Slovenije, Mađarske, Hrvatske i Srbije.

Prigoda je uveličana predajom donacije za razminiranje Republike Hrvatske, koju je gospođa Bosanac, ispred Dama viteškog reda sv. Jurja, uručila predsjednici udruge "Hrvatska pomaže" Đurđi Adlešič, aktivnoj na području provedbe niza programa. Nazočan predaji donacije bio je i Romano Bolković, čelnik Komturaja Hrvatske.

Uvodno je ispred Vlade RH goste pozdravio v.d. ravnatelj Ureda za razminiranje Hrvoje Debač, koji je zahvalio na vrijednoj podršci, istaknuvši kako se u istoj najjasnije zrcale neki od temeljnih postulata na kojima je Red sv. Jurja utemeljen - humanost, solidarnost i briga za bližnjega.

V.d. ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Ante Brkljačić održao je pak prezentaciju za nazočne u kojoj je detaljno predstavio situaciju u protuminskom djelovanju u Hrvatskoj, s naglaskom na trenutno stanje, postignuća i izazove koji stoje pred nama u ostvarenju krajnjeg cilja - Hrvatske bez mina. Gosti su brojnim pitanjima i komentarima iskazali veliki interes za cjelokupnu problematiku protuminskog djelovanja, odnosno za njegove ključne sastavnice poput humanitarnog razminiranja, edukacije o minskoj opasnosti te pomoći osobama stradalima od mina i kazetnog streljiva. U razgovoru je zaključeno i potvrđeno da je Hrvatska po svim pokazateljima daleko ispred drugih zemalja s minskim problemom, što je itekako prepoznato na globalnoj razini. S druge pak strane, to priznanje hrvatski protuminski sustav kao cjelinu obvezuje na još veći angažman u međunarodnim okvirima, poglavito u vidu stručne i tehničke pomoći drugim zemljama, kako bi zajednički dosegli cilj koji su postavile države stranke Ottawske konvencije - svijet bez mina do 2025. godine.

Inače, kako je u uvodnom obraćanju pojasnila glavna tajnica Mirjana Bosanac, Red vitezova sv. Jurja, drevan je red čiji izvori sežu u 14. stoljeće, a čija agenda počiva na ideji srednjoeuropske orijentacije kao vrijednosne i kulturalne sastavnice narodnog identiteta. Na čelu reda stoji veliki meštar Karl von Habsburg-Lothringen, najstariji sin Otta von Habsburga i princeze Regine Sasko-Meiningenske, a red djeluje u zemljama srednje Europe (ali i šire, primjerice u Engleskoj) kroz zapovjedništva - Komturaje.

Izvor: Ured za razminiranje

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO