Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Održani redovni polugodišnji sastanci Ottawske konvencije

09.06.2017

U Ženevi je 8. i 9. lipnja 2017. održano redovno polugodišnje zasjedanje Ottawske konvencije, zamišljeno kao prilika za praćenje i procjenu napretka u implementaciji obveza u razdoblju između dva sastanka država stranaka Konvencije.

Sastancima je nazočilo više od 300 predstavnika koji su zastupali vlade 70-tak država te 12 međunarodnih organizacija i nevladinih udruga, uz posebnu nazočnost predstavnika civilnog društva koji su i sami stradali od mina. Veleposlanik i stalni predstavnik Austrije pri Uredu UN-a u Ženevi Thomas Hajnoczi predsjedavao je sastancima, a veleposlanik Hajnoczi ujedno je i predsjednik ovogodišnjeg 16. sastanka država stranaka Ottawske konvencije koji će se održati od 18. do 22. prosinca 2017. u Beču. Kao i uvijek, lipanjski sastanci su mjesto na kojem države izvješćuju o napretku i izazovima s kojima se suočavaju u provedbi Konvencije.

Hrvatska je tako pojasnila trendove u razminiranju u 2016. te najavila planove za 2017. godinu, izložila napredak na području usustavljivanja pomoći osobama stradalima od mina i eksplozivnih ostataka rata te vrlo jasno izrazila svoje stajališta o potrebi daljnje univerzalizacije Ottawske konvencije i jačanja norme Konvencije. U tom smislu, problematičnim držimo što su najveći korisnici i proizvođači protupješačkih mina i dalje izvan ovog režima. Nadalje, kao zemlja koja je iskusila svu pogubnost korištenja mina, s čijim smo posljedicama i dalje svakodnevno suočeni, Hrvatska je uvijek i dosljedno protiv svakog korištenja mina. Zaključno, izvijestili smo o važnom projektu "Razminiranje i društveno-gospodarska integracija", financiran sredstvima iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, koji na komplementaran način povezuje različite sastavnice protuminskog djelovanja. Osim toga, na poziv međunarodnih partnera, sudjelovali smo na popratnim događanjima posvećenima stradalnicima („Victim Assistance: Towards an inclusive, comprehensive, integrated, and sustainable approach“) te jačanju suradnje i pomoći („Informal Meeting on Enhancing International Cooperation and Assistance under the Convention on Cluster Munitions“).

Najznačajnija objava tijekom ovogodišnjih sastanaka bila je on Bjelarus, koja je završila uništavanje 3.4 milijuna protupješačkih mina PFM-1, čime je službeno ispunjena obveza iz članka 4. Ottawske konvencije.Nakon što je Bjelarus izvršila svoje obveze, 159 država stranaka više ne posjeduje zalihe protupješačkih mina, što je iznimno važno postignuće. Do sada je na globalnoj razini uništeno više od 50 milijuna komada uskladištenih protupješačkih mina. S obzirom da je PFM-1 mina ruske proizvodnje izuzetno opasna za zbrinjavanje i štetna za okoliš, Bjelarus je tražila i dobila pomoć Europske unije u ovom procesu, pri čemu je za 3.9 milijuna eura bilo potrebno izgraditi i potpuno novo postrojenje namijenjeno posebno za uništenje ove vrste mina.

Osim toga, pet država stranaka trenutno traži produženje roka za završetak razminiranja - Angola, Ekvador, Irak, Tajland i Zimbabve.

Kao i prethodnih godina, Hrvatska je na ženevskim sastancima sudjelovala u formatu Ured za razminiranje - Hrvatski centar za razminiranje - MORH - Stalna misija RH pri Uredu UN-a u Ženevi.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO