Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Održana Uvodna konferencija za dva Ugovora o bespovratnim sredstvima EU - 33,8 milijuna kuna za razminiranje

05.07.2017

Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) i Hrvatski centar za razminiranje 22. i 28. studenog 2016. godine potpisali su dva Ugovora o bespovratnim sredstvima u svrhu provedbe projekta pod nazivom „Razminiranje područja uz granicu s Bosnom i Hercegovinom u Sisačko-moslavačkoj županiji“. Projekt je financiran sredstvima Europske unije u okviru programa IPA komponenta I – Pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2012. godinu.
Ovim projektom u Sisačko - moslavačkoj županiji će se razminirati ukupno 3.867.463 četvorna metra minski sumnjivog područja.
Ukupna vrijednost cjelokupnog projekta iznosi 4.567.059 eura.
Europska unija financirala je projekt s 3.882.000 eura, a ostatak od 685.059 eura Republika Hrvatska sredstvima državnog proračuna.
Projekt obuhvaća dva zasebna projekta razminiranja na području Sisačko - moslavačke županije kojima će se razminirati šumske površine i putovi uz državnu granicu, a realizacija će doprinijet stvaranju preduvjeta za bolji i učinkovitiji nadzor i kontrolu državne granice s Bosnom i Hercegovinom, povećati sigurnost djelatnika granične policije pri provedbi preventivnih mjera sprječavanja ilegalnih aktivnosti u pograničnom području te omogućiti učinkovito funkcioniranje relevantnih službi na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom.
Od 1998. godine do danas Europska unija je kroz različite pretpristupne programe i Programe Unije financirala proces razminiranja u Republici Hrvatskoj s 96 milijuna eura, a to financiranje nastavit će se i dalje kroz Europske strukturne i investicijske fondove.
Apsorpcija sredstava iz fondova EU posebno je velika na području protuminskog djelovanja, pri čemu se od 2015. bilježi kontinuirani pozitivni trend porasta udjela europskih sredstava u odnosu na sredstva za razminiranja osigurana u Državnom proračunu. U 2017. taj udio iznosi visokih 63% čime se osigurava maksimalna iskoristivost kapaciteta te ujedno oslobađaju sredstva u nacionalnom proračunu koja se mogu namijeniti za druge razvojne projekte.
Realizacijom projekata razminiranja za koje danas obilježavamo uvodnu konferenciju uklonit će se 22 minska polja te će se doprinijeti stvaranju preduvjeta za bolju i učinkovitiju kontrolu državne granice s BIH. Razminiranje će obavljati 26 hrvatskih tvrtki koje će u vršnim danima angažirati oko 200 pirotehničara.
Uvodnu konferenciju svojom su nazočnošću uveličali Tomislav Toličić, ministar poljoprivrede, Velimir Žunac, državni tajnik Ministarstva ruralnog razvoja i fondova EU, Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova, Ivo Žinić, župan Sisačko – moslavačko županije, Tomislav Petric, ravnatelj SAFU-a, Hrvoje Debač, ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za razminiranje, Nikola Arbutina, načelnik Općine Dvor, načelnik PU Sisačko- moslavačke Marko Rašić, v.d. ravnatelja HCR-a Ante Brkljačić, predstavnici medija i ostali uzvanici.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO