Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Edukacija u međunarodnom volonterskom kampu u Otočcu

26.07.2017

U utorak, 25. srpnja u Podumu u Otočcu (Ličko-senjska županija) održana je edukacija o sigurnom kretanju u blizini minski sumnjivog prostora za sudionike 2. međunarodnog volonterskog kampa. Sudionici iz Belgije, Njemačke, Austrije, Srbije i Hrvatske upoznali su se s protuminskim djelovanjem u Republici Hrvatskoj, a posebno na području gdje se nalazi njihov kamp.

Na području Otočca još je oko 30 četvornih kilometara minski sumnjivih površina, a neke se nalaze na prostorima kraj kojih prolaze tijekom svojih dnevnih aktivnosti. Stoga je bilo vrlo korisno upoznati volontere iz raznih zemalja s minsko-eksplozivnim sredstvima koja se nalaze u okolici, ali i uputiti ih kako se odgovorno i sigurno kretati kroz prostor na kojem je moguće naići na takva sredstva. Svoj veliki interes iskazali su i nakon završetka edukacije, kada su mnogobrojnim pitanjima produžili vrijeme predviđeno za prezentaciju. Osobito su ih interesirale karte miniranosti područja Otočca i naselja Podum, na kojima su vidjeli da je minska opasnost u posljednje vrijeme ipak odmaknuta od neposredne blizine njihovog kampa.

Udruga OU Podum nastavlja svoj projekt prikupljanja sredstava za razminiranje Otočca putem online-donacije https://www.betterplace.org/de/projects/11624-patenschaft-fur-1m-minenfeld-in-kroatien

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO