Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Provedena edukacija djece iz Iraka

04.09.2017

Za 22 djece iz Iraka, s pratiteljima, koja su od 28. kolovoza 2017. godine u Republici Hrvatskoj, u odmaralištu Crvenog križa Grada Zagreba u Novom Vinodolskom,u organizaciji udruge „ Udruge za podršku i poticanje zajedništva Hrvatska pomaže“ prema Programu edukacija prilagođenom za ovu prigodu, održana je edukacija o opasnostima od mina koja je raspoređena u tri posebne cjeline. Većina djece su izravne žrtve mina, nekoliko njih s teškim posljedicama gubitka ekstremiteta ili ranjavanja. Također, edukaciji su nazočila i djeca iz Hrvatske iz Sisačko-moslavačke i Ličko-senjske županije.
Prvog dana održavanja edukacija, utorak, 29. kolovoza 2017. godine, djeca su upoznata s problemom mina u Svijetu, pojedinim područjima gdje su mine najrasprostranjenije i gdje je najveća opasnost. Zatim, prezentiran je minski problem u Hrvatskoj, njegova veličina, najugroženija područja i način njegovog rješavanja. Pokazane su sve vrste oznaka minske opasnosti koje su postavljene u Hrvatskoj te međunarodne minske oznake koje upozoravaju na minski sumnjivi prostor i ostatke minsko-eksplozivnih sredstava iz rata. Također je prezentiran i način na koji se educiraju djeca i druge ciljane skupine o opasnostima od mina i pravilnom te rizičnom ponašanju tijekom eventualnog susreta sa minskom opasnošću.
Drugi dio edukacije održan je u srijedu, 30. kolovoza 2017. godine, s naglaskom na prikaz metoda rada razminiranja u Hrvatskoj, poglavito metoda rada pirotehničara i psa za detekciju mina.G.Dražen Šimunović, načelnik Odjela za edukaciju i žrtve mina u Hrvatskom centru za razminiranje, prezentirao je rad pirotehničara, svu potrebnu i propisanu opremu koju pirotehničar mora koristiti prilikom pronalaženja mina te označio improvizirano minsko polje sa školskim minama koje najčešće susrećemo u Hrvatskoj i koje su najopasnije. Na kraju objasnio je postupak uklanjanja i uništenja mina pomoću posebnih eksploziva. Predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, djelatnici Protueksplozijskog odjela Primorsko-goranske policijske uprave, nakon kraćeg uvodnog izlaganja, pokazali su način detekcije mina sa psom što je pobudilo posebnu pažnju kod djece. Djelatnik PU predočio je način igre sa psom putem koje se vrši dresura i igračke koje se koriste prilikom igre, odnosno dresure psa. Kuja Nera oduševila je djecu svojom disciplinom i marljivošću.
Prikaz ovih metoda rada svojom nazočnošću uveličali su: ispred organizatora gđa. Đurđa Adlešić predsjednica Udruge za podršku i poticanje zajedništva Hrvatska pomaže, predstavnica i izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba g. Milana Bandića gđa. Marinka Bakula Anđelić iz Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, ispred domaćina direktor Crvenog križa Grada Zagreba g. Petar Penava, v.d. ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje g. Ante Brkljačić, zamjenik veleposlanika Republike Hrvatske u Iraku g .Jerko Letica te djelatnici PU Primorsko-goranske, a tijekom edukacija predavač je bio i g. Mladen Crnković viši savjetnik HCR-a.
Treći dan 01. rujna 2017. godine, kako je i najavljeno u Programu, održan je susret djece iz Iraka s djecom iz Hrvatske. Iračka djeca, izravne minske žrtve, zamoljeni su ispričati svoja teška iskustva o kojima nerado govore, ali ipak u nekoliko priča upoznali su nas sa stradavanjem. Tom prigodom suočili smo se s teškim sudbinama koje prouzrokuju minsko-eksplozivna sredstva.
Na kraju zahvalili smo svima na sudjelovanju u edukacijama, razgovorima i razmjeni iskustava. I ovom prilikom podsjetili smo se kako teške sudbine ostaju nakon minskih incidenata i teških povreda i ranjavanja.
Zahvaljujemo i svim institucijama koje su omogućile dolazak i boravak djece iz Iraka i Hrvatske u Odmaralištu, a posebno UNMAS-u te time pomogle održavanje edukacija i susreta djece.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO