Hrvatski centar za razminiranje

RSS

"Korak dobrote" za učenike osnovnih škola u Gori i Hrvatskoj Dubici

11.09.2017

U skopu humanitarne akcije "Korak dobrote" kojeg je pokrenula Zaklada „Hrvatska bez mina“ u Osnovnoj školi "Ivan Goran Kovačić" u Gori i " Ivan Kozarčanin" u Hrvatskoj Dubici sudjelovali su i djelatnici HCR-a, inače zakladnika, osnivača Zaklade, a koji su održali edukaciju o minskoj opasnosti učenika koji jedna od najugroženijih skupina stanovništva.
Učenicima razredne nastave opasnost od mina i zaostalog oružja prezentirana je kroz edukativne filmove PLOP, Stručnjak, Crtež, Klupica i Poznati protiv mina te im je skrenuta pozornost na rizično i pravilno ponašanje u blizini minski sumnjivih područja. Učenicima viših razreda je prezentirana tematika mina u svijetu, protuminskog djelovanje u Republici Hrvatskoj, žrtava mina, pravilnog i rizičnog ponašanja i korištenja informacijskih sustava HCR-a za uvid u stanje miniranosti na području Republike Hrvatske. Na kraju edukacije o minskoj opasnosti svim učenicima su podijeljeni edukativni materijali u vidu letaka i CD-a.
Zaklada „Hrvatska bez mina“ pokrenula je kampanju „Korak dobrote“ s ciljem pružanja podrške te osnaživanja ljudi i zajednica na minski sumnjivim područjima te podizanja svijesti javnosti o problemu i opasnosti od mina i kazetnog streljiva s kojim se RH još uvijek suočava. U sklopu navedene kampanje, učenicima su podijeljene i tenisice „Startas“ koje je tvrtka Borovo kreirala za ovu kampanju. Projekt je, donacijom u vrijednosti od 20.0000,00 kn, podržala tvrtka UNIQA.
Popularne „Startasice“ u ovoj kampanji pronose ideju „vesele bezbrižne livade“ čime se simbolizira siguran korak u sigurnom okruženju, a ujedno je želja da se ovakvom donacijom pomogne roditeljima u školovanju njihove djece koja djetinjstvo provode u blizini minski sumnjivih područja dodatno pogođenim teškim socio-ekonomskim uvjetima. Sudjelovanje Borova daje ovoj akciji posebnu dimenziju jer je riječ o tvrtki čije je sjedište u županiji koja je do 2015. bila na popisu minski sumnjivih te koja također osjeća posljedice Domovinskog rata.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO