Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Potpisan 40 milijuna kuna vrijedan Sporazum o financiranju poslova razminiranju šuma i šumskih zemljišta

14.09.2017

14. rujna 2017. godine je u Ministarstvu poljoprivrede u Zagrebu potpisan 40 milijuna kuna vrijedan Sporazum o financiranju poslova razminiranju šuma i šumskih zemljišta koji su potpisali državna tajnica Marija Vučković i v.d. ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Ante Brkljačić.
Sukladno Sporazumu u 2017. i prvoj polovici 2018. godine financirat će se poslovi razminiranja šuma i šumskog zemljišta za 3,4 četvorna kilometra šuma i šumskog zemljišta u vrijednosti od 40 milijuna kuna.
Razminiranjem tih površina omogućit će se dodatna drvna sirovina za industriju, otvoriti prostor za gospodarske aktivnosti poput lovstva i turizma te prije svega pružiti sigurnost stanovništvu da bez straha od minsko – eksplozivnih sredstava mogu koristiti sve blagodati naših šuma.
Ministarstvo poljoprivrede aktivno sudjeluje u procesu razminiranja te s Hrvatskim centrom za razminiranje sudjeluje u pripremi poslova razminiranja te praćenju stanja na terenu koristeći podatke i informacije Hrvatskih šuma d.o.o. i Savjetodavne službe.
„U Hrvatskoj se čak 424 četvorna kilometra smatraju minski sumnjivim površinama, a na području su 9 županija te 60 gradova i općina koje je zagađeno minama i neeksplodiranim ubojnim sredstvima. Od ukupne minsko sumnjive površine šume i šumsko zemljište predstavljaju čak 93%“, naglasio je v.d. ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Ante Brkljačić. Brkljačić je zahvalio na dugogodišnjoj uspješnoj suradnji koja se nastavlja i kroz potpisivanje Sporazuma, Hrvatskim šumama i osobito Ministarstvu poljoprivrede radi zajedničkog rješavanju minskog problema Republike Hrvatske.
Državna tajnica Marija Vučković istaknula je kako se od lipnja 2017. godine umjesto dosadašnjih 13%, čak 30% sredstava prikupljenih od naknada za Opće korisne funkcije šuma izdvaja za razminiranje šuma i šumskog zemljišta.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO