Hrvatski centar za razminiranje

RSS

"Večer za sigurne korake" za sigurnu Hrvatsku

05.10.2017

U zagrebačkom hotelu „Westin“ po 16. je put održana tradicionalna „Večer za sigurne korake“ u organizaciji Američke gospodarske komore u RH (AmCham) i Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u RH.
Cilj ovogodišnje dobrotvorne akcije je prikupljanje sredstava za razminiranje minskih sumnjivih površina u Zadarskoj županiji, na području Grada Benkovca.
Do sada je ovom akcijom prikupljeno 9.2 milijuna kuna kojima je razminirano cca. 950.000 četvornih metara minski sumnjivog prostora u sedam hrvatskih županija.
Zadarsku županiju na večeri su predstavljali zadarski župan Božidar Longin i zadarski gradonačelnik Branko Dukić.
Prikupljen iznos donacija na svakoj „Večeri za sigurne korake“ istovjetnim iznosom udvostručuje Vlada SAD-a, koja je od 1998. godine do danas za protuminsko djelovanje u RH donirala nešto više od 27 milijuna dolara za poslove razminiranja, opremu, edukaciju o minskoj opasnosti, znanstvena istraživanja, pomoć minskim žrtvama, pse za detekciju mina, a što je u svom govoru istaknula i veleposlanica SAD-a u RH Julieta Valls Noyes.

U svom obraćanju nazočnima u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade RH, mr.sc. Andreja Plenkovića, ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović istaknuo je da je potpuno razminiranje Hrvatske prioritetni cilj Vlade. Upozorio je kako minska kontaminacija zaprječuje normalan život lokalnih zajednica te usporava društveno-gospodarski oporavak i razvoj zbog čega je obveza svake odgovorne države da se suoči s tim problemom na primjeren i učinkovit način.

Gostima su se prigodnim govorima također obratili saborski zastupnik Domagoj Ivan Milošević, kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, predsjednik Uprave AmCham-a Berislav Horvat te izvršna direktorica AmCham-a Andrea Doko Jelušić.

Događaju je nazočio i pomoćnik ministra unutarnjih poslova dr.sc. Damir Trut, član Upravnog vijeća HCR-a, te ravnatelj HCR-a Zdravko Modrušan sa suradnicioma.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO