Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Predstavnik Arapske Republike Egipat posjetio HCR

27.02.2007

U utorak, 27. veljače, u nastupnom posjetu Hrvatskom centru za razminiranje boravio je g. Hassan El-Laithy, opunomoćeni ministar-otpravnik poslova Arapske Republike Egipat. Gosta su primili Oto Jungwirth, ravnatelj, Miljenko Vahtarić, pomoćnik ravnatelja i Kristina Ikić Baniček, savjetnica za međunarodnu suradnju i donacije. Gospodin El-Laithy je zahvalio HCR-u na prilici da se upozna s njegovim rezultatima u protuminskom djelovanju te je istaknuo važnost ovog sastanka s obzirom da je Egipat također suočen s problemom mina. Posebno ga zanimaju mogući oblici suradnje i pomoći između naših zemalja na području rješavanja minskog problema. Spomenuo je važnost istraživanja novih tehnologija s obzirom na specifičnost minskog problema u Egiptu i težinu detekcije mina u tako teškim uvjetima. Ravnatelj je potvrdio snažan interes HCR-a za suradnjom s drugim zemljama koje imaju minski problem budući da posjedujemo i iskustvo i dobra ostvarenja na tom području. Želja je HCR-a, ali i hrvatske Vlade da svojim saznanjima pomognemo drugim zemljama, a ujedno i izmijenimo iskustva.

Pomoćnik ravnatelja je gostu predstavio sustav protuminskog djelovanja u Republici Hrvatskoj, te aktivnosti i dostignuća HCR-a, a ravnatelj se osvrnuo na najnovije tehnologije u detekciji mina poput dualnih senzora koji kombiniraju metal-detektore i radare s pomoću kojih se na monitoru vidi što je ispod zemlje. Istaknuo je i prednosti digitalnog ortophoto-a u boji koji zahvaljujući ažurnosti i visokoj rezoluciji omogućava brži, kvalitetniji i isplativiji proces izviđanja, planiranja i izrade projekata.
G-din. El-Laithy je izrazio želju da se pobliže upozna s novim tehnologijama i aktivnostima HCR-Centra za testiranje, razvoj i obuku te se HCR obvezao omogućiti mu takav susret. Prema njihovim procjenama, Egipat je suočen s problemom od 20 milijuna mina (većinom protutenkovskih) čiji položaj se teško može odrediti budući da su im izvor informacija samo povijest i lokacije minskih incidenata.
Obje strane su se složile da su ovim susretom postavljeni dobri temelji buduće suradnje i izmjene iskustava između egipatskih nacionalnih tijela zaduženih za rješavanje minskog problema i HCR-a, te za pružanje konkretne pomoći.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO