Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Otvorena konferencija posvećena 20. obljetnici Ottawske konvencije

18.10.2017

Pozdravnim govorima pred više od 120 sudionika u zagrebačkom hotelu "Dubrovnik" svečano je otvorena međunarodna konferencija posvećena 20. obljetnici Konvencije o zabrani protupješačkih mina, široj javnosti poznatijoj kao Ottawska konvencija. Konvencija koja je za potpis otvorena u Ottawi, 2. prosinca 1997., a Republike Hrvatska ju je, među prvima, ratificirala 20. svibnja 1998. godine, stvorila je snažan multilateralni okvir za zabranu korištenja protupješačkih mina zbog njihovoga neprihvatljivog djelovanja na ljude te ujedno obvezala države stranke na razminiranje minskih sumnjivih površina pod njihovom kontrolom, uništenje svih zaliha protupješačkih mina, kontinuiranu edukaciju i informiranje stanovništva o minskoj opasnosti te sustavnu i adekvatnu pomoć osobama stradalima od mina.
Među govornicima bili su direktor RACVIAC-Središta za sigurnosnu suradnju, veleposlanik Haydar Berk, veleposlanici SR Njemačke Thomas E. Schultze i Kanade Daniel Maksymiuk te kao posebni gost, bivši ministar vanjskih poslova Kanade Lloyd Axworthy, koji je imao i uvodni govor u panelu posvećenom povijesti nastanka Ottawske konvencije. Za svoj doprinos nastanku ovoga važnog instrumenta međunarodnog prava, g. Axworthy bio je 1997. nominiran za Nobelovu nagradu za mir.
Ispred Republike Hrvatske, prisutne su pozdravili Amir Muharemi, pomoćnik ministrice vanjskih poslova, zadužen za globalna i multilateralne pitanja i Terezija Gras, državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova i osobna izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića. Državna tajnica Gras u svom se govoru posebno osvrnula na predanost Hrvatske humanitarnim odredbama Ottawske konvencije, što je za našu zemlju posebno važno jer smo i sami iskusili svu pogubnost i nehumanost korištenja mina tijekom obrambenoga Domovinskog rata. Iako je više od 420 četvornih kilometara hrvatskog teritorija još uvijek minski sumnjivo, cijeli hrvatski sustav protuminskog djelovanja usmjeren je jednom cilju - brizi o sigurnosti hrvatskih građana i pirotehničara te stvaranju svih uvjeta za siguran i miran život u svakom dijelu našu domovine, poručila je državna tajnica Gras. U svom obraćanju. Gras je također naglasila činjenicu da je Hrvatska sukladno odredbama Konvencije uništila sve zalihe protupješačkih mina znatno prije zadanog roka te je izuzetno aktivna u njenoj implementaciji od samih početaka što ju u međunarodnim okvirima pozicionira kao iznimno uspješnu i proaktivnu u svim važnim aspektima Konvencije.
Otvorenju su, među ostalima, nazočili Zdenko Petener, tajnik Kabineta za obranu i nacionalnu sigurnost kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Petar Mihatov, pomoćnik ministra kao izaslanik ministra obrane Damira Krstičevića, Velimir Žunac, državni tajnik kao izaslanik ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dražen Lozančić te Državne geodetske uprave Damir Šantek kao i niz veleposlanika te drugih predstavnika diplomatskog zbora akreditiranih u Republici Hrvatskoj. V.d. ravnatelj Ureda za razminiranje Hrvoje Debač na konferenciji je osim kao jedan od organizatora, sudjelovao i kao moderator prvog panela posvećenog povijesti nastanka Ottawske konvencije.
Ispred Hrvatskog centra za razminiranje svečanom otvorenju međunarodne konferencije posvećene 20. obljetnici Ottawske konvencije nazočili su Đurđa Adlešić, predsjednica Upravnog vijeća HCR-a , ravnatelj HCR-a Zdravko Modrušan te koordinatorica poslova Sektora za međunarodnu suradnju i edukaciju Nataša Mateša Mateković.

Konferenciju su zajednički organizirali Ured za razminiranje, RACVIAC i Veleposlanstvo Kanade u Republici Hrvatskoj, koja kao takva predstavlja krunu sada već gotovo desetogodišnje suradnje RACVIAC-a i RH u organizaciji međunarodnih stručnih skupova posvećenih humanitarno-sigurnosnim konvencijama (protupješačke mine, kazetno streljivo, druga nehumana oružja).

Izvor: https://mine.gov.hr

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO