Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Posjet radilištu razminiranja u sklopu međunarodne konferencije u povodu 20. godišnjice Konvencije o zabrani protupješačkih mina

18.10.2017

Za sudionike Međunarodne konferencije organizirane u povodu 20. godišnjice Konvencije o zabrani protupješačkih mina, koju su od 16. – 18. listopada 2017. godine suorganizirali Kanadsko veleposlanstvo u RH, RACVIAC i Ured za razminiranje, uz potporu HCR-a organiziran je posjet radilištu.
Poslovi razminiranja predstavljeni posjetiteljima izvode se prema idejnom planu „Livade i šume na području naselja Madžari, Komarevo, Blinjski Kut i Bestrma“ , u Sisačko- moslavačkoj županiji, tlocrtne površine 1.349.000 m2, a financirani su sredstvima Europske unije, programa IPA 2013; “De-mining of social/economic infrastructure in Lika-Senj, Sisak-Moslavina and Zadar County”.
Stoga je u svom pozdravnom govoru ravnatelj HCR-a Zdarvko Modrušan, između ostalog, istaknuo kako je u ovogodišnjem proračunu za poslove razminiranja čak 62% sredstava za humanitarno razminiranje iz fondova Europske unije.
Sudionike konferencije u terenskom posjetu predvodili su v.d. ravnatelj Ureda za razminiranje Hrvoje Debač, direktor RACVIAC-a Haydar Berk i zamjenica direktora RACVIAC-a, brigadna generalica Gordana Garašić.
U programu posjeta radilištu Tomislav Ban, pomoćnik ravnatelja HCR-a, predstavio je posjetiteljima minsku situaciju u Republici Hrvatskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji kao i proces protuminskog djelovanja u okviru javnih ovlasti Hrvatskog centra za razminiranje.
Posjetiteljima je prikazan rad pirotehničara i pasa za detekciju mina, dron koji se koristi za izviđanje minski sumnjivih površina te postupak uništavanja pronađenog MES-a.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO