Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Uvodna konferencija za projekte u vrijednosti 6 milijuna eura

06.11.2017

U Nacionalnom parku Plitvička jezera danas je održana Uvodna konferencija u svezi projekata financiranih u okviru Programa Europske unije za Hrvatsku IPA 2013 i Prijelaznog instrumenta
Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) i Hrvatski centar za razminiranje 28. studenog i 8. prosinca 2016. godine potpisali su tri Ugovora o bespovratnim sredstvima u svrhu provedbe projekta pod nazivom „Razminiranje područja uz granicu s Bosnom i Hercegovinom u Ličko-senjskoj županiji'' te projekta pod nazivom „Razminiranje socio-ekonomske infrastrukture u Ličko-senjskoj, Sisačko-moslavačkoj i Zadarskoj županiji“.
Kroz spomenute projekte ukupno će se razminirati 5.648.044 četvornih metara minski sumnjivih područja u dvije županije. Projektom u Ličko-senjskoj županiji razminirat će se ukupno 4.399.905 četvornih metara minski sumnjivog područja dok će se projektom u Sisačko-moslavačkoj županiji ukloniti minska opasnost s područja ukupne površine 1.368.115 četvornih metara.
Ukupna vrijednost spomenutih projekata iznosi 6.070.587,00 eura. Europska unija financirala je projekte s 5.159.999,80 eura, a ostatak od 910.587,20 eura Republika Hrvatska sredstvima državnog proračuna. Korisnik projekta je Hrvatski centar za razminiranje.
Današnji događaj svojom su nazočnošću uveličali ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Željko Kraljičak, župan Sisačko – moslavačke županije Ivo Žinić, župan Ličko - senjske županije Darko Milinović, zastupnik Hrvatskog sabora Marijan Kustić, predsjednica Upravnog vijeća Hrvatskog centra za razminiranje Đurđa Adlešič, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Zdravko Modrušan, pomoćnici ministara, članovi Upravnog vijeća HCR-a, predstavnici uprava partnera i tvrtki za razminiranje, gradonačelnici, načelnici općina i drugi uzvanici.
Od 1998. godine do danas Europska unija je, kroz različite pretpristupne programe i Programe Unije, financirala proces razminiranja u Republici Hrvatskoj s 96 milijuna eura, a to financiranje nastavit će se i dalje kroz Europske strukturne i investicijske fondove

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO