Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Posjet delegacije Kraljevine Saudijske Arabije HCR-u

04.12.2017

Delegacija Ministarstva obrane i Centra za protuminsko djelovanje Kraljevine Saudijske Arabije, od 27. Do 30. Studenog 2017. godine bila je u radnom posjetu Hrvatskom centru za razminiranje glede suradnju na području protuminskog djelovanja.
Cilj posjete, u prvom je redu bilo upoznavanje s hrvatskim sustavom protuminskog djelovanja te mogućnostima implementacije stečenih znanja i iskustava u svezi s osnivanjem i razvijanjem Centra za protuminsko djelovanje i pomoć žrtvama mina u Saudijskoj Arabiji.
Temeljem dogovorenog protokola posjete 27. Studenog 2017. godine održan je sastanak u HCR-CTRO-u. Ondje je gostima prezentiran postupak osnivanja, ovlasti te dosadašnja postignuća HCR-CTRO-a, a ponuđeni su i mogući oblici suradnje kroz edukaciju kadrova te prezentaciju modela ispitivanja opreme korištene u poslovima razminiranja.
Gosti su bili posebno zainteresirani za postupke vezane uz testiranja strojeva za pripremu površina u protuminskom djelovanju u njihovim uvjetima (pustinjski s visokim temperaturama), kao i za edukaciju njihovih zaposlenika stručnjaka u protuminskom djelovanju. Izrazili su iznimno zadovoljstvo prezentiranim sadržajem hrvatskog sustava protuminskog djeloavanja te su izrazili interes za buduću suradnju.
Nakon HCR-CTRO-a delegacija se susrela s upravom tvrtke za proizvodnju strojeva za razminiranje DOK-ING d.o.o. Zagreb koji već jesu dobavljači strojeva Kraljevini Saudijskoj Arabiji. Gostima je prikazana proizvodnja strojeva u njihovom pogonu te su im predstavljeni i ostali proizvodi.
28. studenog 2017. godine delegaciji je upriličen cjelodnevni posjet HCR-u gdje ih je dočekala predsjednica Upravnog vijeća HCR-a Đurđa Adlešič, ravnatelj HCR-a Zdravkom Modrušan te Ante Brkljačić, Tomislav Ban, Davor Laura i Neven Karas koji su gostima održali tematske prezentacije.
Tako je prezentiran sustav protuminskog djelovanja u cjelini, od osnivanja do trenutnih postignuća s posebnim naglaskom na organizacijsku strukturu i javne ovlasti HCR-a kroz pozitivne propise; definiranje i obilježavanje minski sumnjivog prostora, izvori sredstava financiranja poslova razminiranja, ustupanje, tržišni model, korištenje MIS portala, sustav kontrole kvalitete poslova razminiranja i ostalo. Također je posebno prezentiran sustav edukacije stanovništva od minske opasnosti te uključivanja ostalih subjekata civilnog društva u navedenu zadaću.

Načelno se razgovaralo i o uzvratnom posjetu sa svrhom prenošenja hrvatskih znanja i iskustava na polju protuminskog djelovanja većem broju dionika Centra za protuminskog djelovanje Kraljevine Saudijske Arabije.
Trećeg dana posjete održan je zaključni sastanak na kojem je nazočio i Hrvoje Debač, ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za razminiranje. Debač je goste upoznao s ulogom Ureda za razminiranje, njihovim ovlastima, aktivnostima te ostvarenjima .
HCR drži posjet uspješno odrađenim čemu u prilog idu i izrazi zadovoljstva gostiju te obostrani prijedlozi za nastavkom suradnje.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO